N. V. | 1. 3. 2024, 08:20

Smo res tako gostoljubni, kot radi verjamemo? Tujci so razkrili, kako pogosto z obiska pri Slovencih odidejo lačni

Profimedia

Razkrivamo zemljevid, ki prikazuje, v katerih delih Evrope živijo najbolj gostoljubni ljudje. Presenetljivo, kaj menijo o Slovencih ...

Čeprav povsod po svetu velja, da so gostoljubni ljudje tisti, ki s toplino in odprtostjo sprejemajo goste v svoj dom ter jim ponujajo prijetno in varno okolje, lahko gostoljubnost prevzema različne oblike in izraze v različnih kulturah po svetu. V nekaterih državah ljudje svoje gostoljubje izrazijo zgolj s tem, da sprejmejo goste v svoj dom s toplim nasmehom, in jim sicer niti ne ponudijo pijače, medtem ko se v drugih državah zdi greh, če gostom ne ponudijo polne mize dobrot.

Smo Slovenci gostoljubni?

Na izkustvenem potovalnem spletnem vodniku za tradicionalno hrano TasteAtlas, ki združuje pristne recepte, ocene kritikov hrane in raziskovalne članke o priljubljenih sestavinah in jedeh, so izdelali in javno objavili zemljevid, ki prikazuje, v katerih delih Evrope živijo najbolj gostoljubni ljudje. To so ocenjevali glede na to, koliko je verjetno, da boste prejeli hrano kot gost pri nekom v hiši. Poglejte, kaj menijo o Sloveniji in Slovencih:

Po zemljevidu sodeč, bodo gostje v slovenskih gospodinjstvih 'običajno' dobili hrano – ne pa 'skoraj vedno', kakor pri Hrvatih, Italijanih, Špancih, v Bosni in Hercegovini, Črni gori, Srbiji, Grčiji ... Obiskovalci trdijo, da jim domačini v južnih krajih Evrope vedno ponudijo hrano.

'Običajno' bo gost dobil hrano tudi na Madžarskem, večjem delu Francije, na Poljskem ter v preostalem delu vzhodne Evrope. 'Malo verjetno', da vam dajo hrano, je v Avstriji, Nemčiji, na Nizozemskem in v večjem delu Združenega kraljestva. 'Zelo malo verjetno' pa je, da vam ponudijo hrano na obisku pri Skandinavcih.

Zakaj so na jugu Evrope bolj gostoljubni?

Ljudje na jugu Evrope niso bolj gostoljubni zgolj zato, ker uživajo v toplem podnebju, ki vpliva na sproščeno vzdušje in način življenja, temveč tudi zaradi bogate zgodovine in kulture, ki poudarja pomen družine, skupnosti in gostoljubja. V teh kulturah je družina osrednja vrednota, gostoljubje do družine pa se nato razširi na širšo skupnost, vključno z gosti. Gostoljubje torej pogosto razumejo kot skrb za druge, ne le za ožjo družino, temveč tudi za sosede, prijatelje in vse, ki vstopijo v dom.

Medtem se ljudje na severu Evrope zaradi hladnejšega podnebja več zatekajo v notranje prostore, kjer je manj priložnosti za naključna srečanja in interakcijo z drugimi. V nekaterih skandinavskih državah je močno prisoten individualizem, kar pomeni, da ljudje cenijo svojo zasebnost in ne želijo motiti zasebnosti drugih. Spoštovanje samozadostnosti – s tem pa zadržanost in vljudna distanca do drugih ljudi – je v skandinavskih državah prav takšna vrednota, kot je v južnih državah gostoljubnost.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord