Uredništvo | 1. 2. 2024, 06:00

Sosedske zdrahe: kako visok je lahko zid, ki ga postavimo na meji s sosedovo parcelo?

Profimedia

Bi se radi popolnoma ogradili od sosedov? Upoštevati bo potrebno nekaj pravil ...

Medsosedski odnosi so za koga vir zadovoljstva in socialnih stikov, za koga drugega pa predvsem frustracij. Kolikor si lahko sosedje med sabo pomagajo in olajšajo življenje, toliko si ga lahko tudi zagrenijo. Zato ni presenetljivo, da si marsikdo ne želi stikov s sosedi in bi rad na svoji parceli v miru užival v zasebnosti, obdan z visoko ograjo ali celo zidom.

Toda ali za to obstajajo kakšne omejitve? Na pravnika portala Siol se je nedavno obrnil bralec, ki ga je zanimalo, kako visok betonski zid lahko postavi na parcelni meji in kakšen odmik mora upoštevati, pa tudi, ali potrebuje soglasje soseda.

Enostavni objekti brez gradbenega dovoljenja

Pri gradnji je veliko odvisno od tega, kako visok zid želimo postaviti. Ograje, nižje od 2,2 metra, sodijo med enostavne objekte in zanje gradbeno dovoljenje načeloma ni potrebno, razen če to omejuje občinski prostorski plan. Vsaka občina namreč sprejme prostorski plan, ki tudi določa višino ograje.

Če je višina med 2,2 metra in 3,5 metra, pa gre že za nezahtevne objekte, za katere je gradbeno dovoljenje v vsakem primeru potrebno, piše Siol.

V primeru gradnje višje ograje lahko za gradbeno dovoljenje zaprosi lastnik parcele sam s pomočjo spletnega obrazca, ki ga izpolni in pošlje na upravno enoto, pristojno za njegovo parcelo. Upravna enota bo vlogo obravnavala in izdala ustrezno gradbeno dovoljenje, v primeru, da bodo potrebovali dodatna pojasnila, pa bodo ta zahtevali od lastnika.

Morda vas zanima tudi:

Kaj pa soglasje soseda?

Po stari Uredbi o razvrščanju objektov je minimalni odmik za gradnjo objekta 1,5 metra od meja, kar je osnova za gradnjo. Ograja pa se lahko postavi na mejo, pojasnjuje Siolov pravnik, vendar je pametno, da je celotna ograja znotraj parcele tistega, ki gradi, tako da nikakor ne posega v parcelo soseda.

Če se ne posega na sosednje zemljišče in je v prostorskem planu občine določen odmik ograje od parcelne meje, lastnik parcele pa gradi ograjo znotraj teh določil, soglasja soseda torej ne potrebuje.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol