R.S. | 4. 10. 2022, 07:24

Grozili so tudi preostalim predsedniškim kandidatom: "Dobil sem iz kosti izrezljan križ"

Posnetek zaslona

Novica, da je Gregor Bezenšek od kandidature za predsednika odstopil zaradi groženj, je presenetila Slovenijo. Še zdaleč pa ni bil edini politik, ki so mu grozili. 

Na TV Slovenija je potekalo prvo soočenje predsedniških kandidatov, na katerem so politiki med drugim enotno obsodili sovražni govor in grožnje. O tem so delili tudi svoje izkušnje. Sabina Senčar groženj med kampanjo ni doživljala, vendar se ji je to dogajalo prej. "Včasih ne veš, od kod prihajajo grožnje, včasih grožnje prihajajo celo od stanovskih kolegov, včasih so grožnje subtilne in prikrite," je povedala. 

Aljoša Kravanja

Kočevski župan Vladimir Prebilič je grožnje vedno prijavil, prejel jih je v lokalnem okolju. Na problem sovražnega govora že vrsto let opozarja Nataša Pirc Musar. "Politika je najbolj odgovorna, da se sovražni govor širi v vse pore življenja," je dejala na soočenju. "Sama sem bila deležna mnogo grdih besed, da sem debela, imam drago torbico ...Tega sem že malo vajena in ignoriram," je dodala. 

Bobo

Anže Logar pa je dobil iz kosti izrezljan križ. "Sam sem bil večkrat deležen groženj, ko sem preiskoval bančno kriminaliteto, sem dobil iz kosti izrezljan križ in več takih groženj. To sem vedno prijavil. Kot kandidat sporadično dobivam pošto, ki ni najbolj prijetna." 

Miha Kordiš je povedal, da neprestano prejema grožnje. "Grožnje se nenehno stopnjujejo, v zadnjih dveh letih pa je zadeva postala posebej pasja. Poplava sovražnega govora je na spletu organizirana in vemo, od kod. Najhujša grožnja, ki sem jo dobil, je bila javno podana fotografija strelnega orožja, bajoneta."

Janezu Ciglerju Kralju so največkrat grozili, ko je bil minister za delo, družino in socialne zadeve, prizadele so njega, družino, še posebej pa otroke. Milan Brglez je bil deležen groženj kot predsednik državnega zbora. 

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel