28. 9. 2022, 16:55 | Vir: STA

Gasilci v požarih na Krasu z veliko mero požrtvovalnosti: koliko denarja bo za sanacijo namenila država?

Bobo/fotomontaža

V največjem požaru na ozemlju Slovenije, s katerim se je borilo več kot tisoč gasilcev, je zgorelo kar 3707 hektarjev površin. 

Minister za okolje Uroš Brežan in državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Darij Krajčič sta se udeležila predstavitve aktivnosti za izvedbo sanacije po požaru na Goriškem Krasu. Prisluhnila sta predstavnikom prizadetih občin in Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS), dogodku bo sledila javna razgrnitev in javna obravnava osnutka.

"Namen današnjega sestanka je bilo usklajevanje pri pripravi sanacijskega načrta za pogorele gozdove v zadnjem požaru. Pogovarjali smo se o nadaljnjih korakih, kako naprej, da pridemo najhitreje do pravega sanacijskega načrta, ki bo predvidel vse ukrepe, ki bodo v naslednjih mesecih oziroma letih tudi izvedeni," je v izjavi po zaključenem srečanju povedal župan Občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar.

Namenili bodo 2,8 milijona evrov

Predlog sanacijskega načrta bo do konca tega tedna poslan na kmetijsko ministrstvo, potrjen pa naj bi bil nato do konca letošnjega leta. "To bo osnova, da lahko gremo z ukrepi naprej in da se bomo lahko prijavljali na razpise za finančna sredstva in tako tudi začeli z izvajanjem ukrepov v naših gozdovih," je še poudaril Humar.

Bobo

Sanacijski načrt pripravlja ZGS, ki se je moral ob tem zaradi doseganja ciljev ohranjanja narave posvetovati z zavodoma za varstvo narave ter za varstvo kulturne dediščine.

Pri izvedbi sanacije bo lahko pomagalo ministrstvo za kmetijstvo preko ukrepa Podpora za preprečevanje škode v gozdovih zaradi gozdnih požarov ter naravnih nesreč in katastrofičnih dogodkov, ki bi ga radi uvrstili v program razvoja podeželja. Trenutno poteka usklajevanje z Evropsko komisijo za potrditev spremembe, v katero bo ta ukrep vključen; proces naj bi bil zaključen do konca letošnjega leta. "Za izvajanje ukrepa bo na razpolago predvidoma 2,8 milijona evrov, prve razpise pa bo možno izvesti spomladi 2022," je povedal sekretar Krajčič.

Krajinski načrt lahko pripravijo v enem letu

"Županom sem danes predlagal, da bi se na področju Krasa lotili tudi krajinske zasnove, to je strokovne podlage, ki upošteva krajinske in naravovarstvene elemente. To je dokument, ki ga bo po današnjem odobravanju tudi s strani županov naročilo ministrstvo za okolje in prostor. Pripravljen je lahko z vsemi posvetovanji s strokovno in splošno javnostjo v roku enega leta. To bo neka strateška usmeritev za to območje," je po sestanku povedal minister Brežan.

Bobo

Ob tem je dejal še, da bo krajinski načrt odvisen tudi od aktivnega sodelovanja in predlogov več deležnikov in interesnih skupin.

Po oceni ZGS je požar, ki je na Krasu divjal med letošnjim 15. in 29. julijem, zajel 3707 hektarjev površin, od tega 2902 hektarjev gozdov. Škoda v gozdovih je ocenjena na približno 23 milijonov evrov, sredstva za sanacijo pa bodo zagotovljena iz državnega proračuna, programa razvoja podeželja ter Strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.