N. Vo. | 2. 4. 2024, 17:09

Herojsko dejanje dijakov iz Celja, čestitala jim je celo predsednica

Dijaki so prvi prejemniki posebne zahvale predsednice republike za plemenito dejanje.

Daniel Novakovič/STA

Z izjemnim pogumom je šesterica mladeničev priskočila na pomoč moškemu s srčnim zastojem, njihov pogum je prepoznala tudi predsednica države.

Maj Debevec, Jernej Kolman, Maj Končan, Maj Josipović, Matija Zemet in Aljoša Rus so 22. februarja 2024 na železniški postaji v Celju opazili moškega, ki je doživel srčni zastoj, in brez obotavljanja so mu priskočili na pomoč. Njihova prisebnost in hitra reakcija sta bili ključni v kritičnih trenutkih, ki so sledili.

Pogovor predsednice republike z dijaki, ki so moškemu rešili življenje

Pogovor predsednice republike z dijaki, ki so moškemu rešili življenje

Daniel Novakovič/STA

Poklicali so nujno medicinsko pomoč 112 in pod strokovnim vodstvom operaterja začeli z oživljanjem. Njihova odločna in usklajena akcija je moškemu pomagala preživeti do prihoda reševalcev, eden izmed njih pa je celo nadaljeval z asistiranjem reševalni ekipi. S svojim plemenitim ravnanjem so vsak posebej in vsi skupaj rešili življenje človeku.

Zahvala predsednice republike za plemenito dejanje.

Zahvala predsednice republike za plemenito dejanje.

Daniel Novakovič/STA

Njihovo herojstvo pa ni ostalo neopaženo, saj jih je danes v predsedniški palači sprejela predsednica Republike Slovenije, Nataša Pirc Musar, in jim izročila priznanje - zahvalo predsednice republike za plemenito dejanje, za dejanje nesebične pomoči, zgled poguma in plemenitega ravnanja, kot prispevek k boljšemu jutri. Kot je izpostavila predsednica v pogovoru z mladeniči, starši in ravnateljem, jo taka dejanja navdajajo z upanjem, da bodo mlajše generacije sposobne zgraditi prijaznejšo in bolj povezano družbo.

Podelitev priznanja.

Podelitev priznanja.

Daniel Novakovič/STA

Njihovo dejanje popolne predaje pomoči sočloveku je dejanje, ki se ga ne sme spregledati, pač pa izpostaviti kot lučko človečnosti. In tudi v tem primeru se znana misel, da "pomoč eni osebi morda ne spremeni celega sveta, lahko pa spremeni svet te oseben," v praksi potrjuje.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol