P.M. | 2. 1. 2023, 06:01

Slovenci smo zelo naklonjeni vračanju plastenk, to bi se poznalo tudi v naših denarnicah

Profimedia

Kavcijski sistem pri nas že velja za vračilo steklene embalaže, novejši sistem pa bi vključeval tudi večino druge embalaže pijač.

Spletna anketa, ki jo je ob koncu novembra na spletu izvedla Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) kaže, da je kavcijski sistem Slovencem blizu. Kar 81 odstotkov sodelujočih of 1200 potrošnikov v anketi pravi, da bi sistem kavcije zagotovo uporabljalo, 14 odstotkov pa pravi, da bi tak sistem uporabljali zelo verjetno.

Ob vračilu kavcije je za zdaj najbolj uveljavljen sistem izdaje dobropisa, ponekod pa je možno tudi vračilo denarja

Plastenke, pločevinke in tetrapaki

Sodelujoči so izrazili željo, da bi bile v sistem vključene plastenke in povratne steklenice, a tudi nepovratne steklenice in pločevinke, dobra polovica sodelujočih bi v sistem vključila tudi tetrapake.

Profimedia

Vendar na ZPS tudi ugotovljajo, da marsikdo ne razume razlike med kavcijskim sistemom in splošnim sistemom zbiranja.

Višina kavcije

Glede višine kavcije so naleteli na zelo različne odgovore. Mnogi so predlagali, naj bo ta primerljiva s tujino, nekateri so omenili, naj znaša pol evra, desetina pa jih meni, da bi morala biti višja od četrt evra.

15 odstotkov anketirancev bi bilo zadovoljnih z enako ali nižjo od desetih centov. Za primerjavo, na Hrvaškem za vračilo plastenke dobite 50 lip, kar znese 0,07 evra. 

Kje bi vračali embalažo?

Kar 90 odstotkov se jih strinja, da bi vračilne avtomate morali postaviti v velikih trgovinah, 68 odstotkov bi jih namestilo v manjše trgovine, skoraj 65 odsotokov pa podpira idejo o vračilnih točkah v bližini naselj, ki so podobni sedanjim ekološkim otokom.

Profimedia

Med predlogi so še bencinski servisi, pa tudi prieditve, gostinstvo in turizem.

Pomisleki enega odstotka

Le približno 1 odstotek vprašanih zagotovo ne bo sodelovalo v kavcijskem sistemu. Največkrat so svojo odločitev obrazložili z dejstvom, da že reciklirajo embalažo na ekoloških otokih, Želijo si, da bi bilo za embalažo poskrbljeno na drug način in da ne bi smeli obremenjevati potrošnikov z vzpostavitvijo novega sistema zbiranja embalaže..