10. 10. 2023, 09:49 | Vir: STA

Hoferjeva srčna gesta: priljubljeni trgovec doniral kar 18.400 evrov (poglejte, komu)

Bobo

Znan slovenski trgovec se je pridružil podjetju za boljši svet: prižgali so iskro upanja za mnoge.

Podjetje Hofer se je v letu 2021 kot prvi večji slovenski trgovec priključil projektu Donirana hrana. Januarja je v vseh svojih trgovinah razširil nabor izdelkov za donacije. Ob svetovnem dnevu hrane zdaj organizacijam, s katerimi sodeluje pri razdeljevanju donirane hrane, namenja 18.400 evrov za stroške prevoza, so sporočili iz podjetja. Diskontni trgovec iz vseh svojih 92 trgovin po Sloveniji s pomočjo več kot 600 prostovoljcev iz okoli 30 socialnih organizacij donira hrano približno 20 tisoč pomoči potrebnim.

Pomoč

Projekt Donirana hrana je leta 2013 začela izvajati Zveza Lions klubov Slovenija, distrikt 129, Hofer pa se je projektu pridružil leta 2017 in zdaj kot edini večji trgovec v Sloveniji hrano donira iz prav vseh 92 trgovin. Od januarja poleg sadja, zelenjave, kruha in pekovskih ter suhih izdelkov donira tudi hlajene in zamrznjene izdelke ter jajca. Z namenom, da bi izdelke v trgovinah odprodali, jih pred potekom roka uporabnosti pocenijo, tiste, ki ostanejo neprodani in so še primerni za uživanje, pa po zaprtju trgovin pripravijo za donacije.

"Želimo si, da bi lahko izdelke iz vseh trgovin donirali vsak dan, a zaradi pomanjkanja prostovoljcev to zaenkrat še ni mogoče. Vse, ki bi si želeli kakorkoli pomagati, zato spodbujamo, naj se pridružijo prostovoljstvu, hkrati pa si želimo, da bi se na dolgi rok našla tudi ustrezna sistemska rešitev," je povedal vodja za trajnost in zagotavljanje kakovosti izdelkov pri Hoferju Bor Trček.

Zavržena hrana

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije se je v letu 2022 v Sloveniji zavrglo 150.839 ton hrane oziroma 72 kilogramov na prebivalca. Največ odpadne hrane, kar 47 odstotkov, je nastalo v gospodinjstvih, v trgovinah z živili pa devet odstotkov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol