D. D. | 15. 7. 2023, 08:56 | Vir: STA

Hotelirji optimistični: bodo tuji turisti res lahko rešili sezono?

Profimedia

Portorož in Piran se soočata s pomanjkanjem turistov, turistični delavci pa pravijo ... 

V Turističnem združenju Portorož z optimizmom gledajo na vrhunec sezone, čeprav je bilo v začetku julija v tem letovišču nenavadno veliko prostih mest na parkiriščih in na plaži, o čemer so poročali številni mediji. Vse hotelske družbe so združenju posredovale pozitivne napovedi. V Izoli pričakujejo običajno sezono.

Plaže v Portorožu niso tako polne kot minula leta.

Plaže v Portorožu niso tako polne kot minula leta.

Srdjan Zivulovic/Bobo

Hotelske sobe dražje

V prvem polletju so v nastanitvenih kapacitetah v občini Piran zabeležili približno 680.000 prenočitev, kar je skoraj toliko kot v enakem obdobju lani. Število prenočitev tujih gostov je bilo večje za 35 odstotkov, so sporočili iz Turističnega združenja Portorož.

Vršilec dolžnosti direktorja Turističnega združenja Portorož Aleksander Valentin je ocenil, da bo število hotelskih prenočitev v letošnji sezoni primerljivo z lanskim. Ob tem je poudaril, da hotelirji dosegajo višje cene za prodano hotelsko sobo.

Hotelirji dosegajo višje cene za prodano hotelsko sobo.

Hotelirji dosegajo višje cene za prodano hotelsko sobo.

Jaka Ivančič

Pričakujejo enako zasedenost, kot lani

Junij je bil sicer po številu prenočitev medletno slabši za 14 odstotkov, to pa se pripisuje upadu števila slovenskih gostov, ki so lani še izkoriščali turistične bone. Valentin je opozoril, da je bilo slovenskih gostov kljub vsemu več kot v zadnjem letu pred pandemijo covida-19.

V turističnem združenju navajajo napovedi hotelirjev, da bosta julij in avgust dobro zasedena, s številom prenočitev, ki bodo po vsej verjetnosti presegle lanskoletne.

Boljšo zasedenost od lanske napovedujeta tako Sava Hotels & Resorts kot hotel Kempinski Palace Portorož. V slednjem poleti prevladujejo gostje iz Združenih držav Amerike, Avstrije in Madžarske.

V Lifeclass Hotels & Spa pričakujejo, da bo sezona po zasedenosti primerljiva z lansko, pri čemer poudarjajo, da bodo končne številke odvisne tudi od rezervacij v zadnjem hipu, ki jih je v zadnjih letih občutno več. V juliju in avgustu pričakujejo največ gostov iz Avstrije, Italije, Nemčije in srednjeevropskih držav, predvsem Madžarov.

Podobno zasedenost kot lani pričakujejo tudi v hotelih Eurotas in Talasu Strunjan. V hotelski družbi Remisens z optimizmom zrejo v poletne mesece tudi na račun kakovostnejše ponudbe in obnove hotelskega wellnessa, so še navedli v Turističnem združenju Portorož.

Bo konec sezone res uspešen?

Bo konec sezone res uspešen?

Profimedia

Velik upad pri zasebnih nastanitvah

Na podlagi analize podatkov in napovedi hotelirjev tudi v Turističnem združenju Izola pričakujejo običajno sezono. V prvi polovici leta so v občini zabeležili devet odstotkov prenočitev manj kot lani, ko so bili v veljavi turistični boni, in osem odstotkov več v primerjavi z letom 2019. Junija je bilo v izolskih hotelih pet odstotkov prenočitev manj kot lani. Velik upad pa so v tem mesecu zabeležili pri zasebnih nastanitvah, kjer je bilo prenočitev približno 30 odstotkov manj kot lani, vendar približno 30 odstotkov več kot leta 2019.

Kot so še sporočili iz izolskega združenja, jih veseli predvsem vračanje obiskovalcev z najpomembnejših tujih tržišč. Italijanskih turistov je bilo v prvem polletju trikrat toliko kot lani, Avstrijcev za polovico, Nemcev pa za tretjino več.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord