N. V. | 10. 7. 2023, 18:00

Plaže v Portorožu in Piranu samevajo: "Ni omembe vrednih dogodkov, v ta kraj že dolgo nihče ne vlaga"

Srdjan Zivulovic/Bobo

Na slovenski obali opažajo močan upad gostov v primerjavi s prejšnjimi leti.

Na osrednji portoroški plaži imajo 30 odstotkov manj obiskovalcev kot v primerljivem obdobju lani, poroča Delo. Junija je bilo v hotelskih namestitvah piranske občine beleženih slabih 126 tisoč prenočitev, kar je deset odstotkov manj kot istega meseca lani (140 tisoč).

Opazno je bilo manj domačih gostov, kar gre zagotovo pripisati lanskim turističnim bonom. Skupno je bilo v piranski občini v letošnjih prvih šestih mesecih skoraj 467 tisoč prenočitev, kar je približno toliko kot v lanskih, pri čemer je bilo tujcev 35 odstotkov več. Prevladujejo Avstrijci, Italijani, Nemci in Madžari.

V Portorožu se je ustavil čas

"Portorož je zasidrana ladja, ki se nikamor ne premakne. Hrvaška Istra nas je povsem prehitela, celo Izola in Koper se dvigujeta v primerjavi z nami," je potarnal Mate Matjaž, lastnik družinskega hotela Tomi. Medtem ko se hrvaška Istra razvija, se zdi, da se je v Portorožu ustavil čas. 

Hotelir je kritičen, da v Portorožu ni omembe vrednih dogodkov in da že dolgo nihče v kraj ne vlaga. "Nazadnje so obnovili promenado za časa župana Tomaža Gantarja, pred 13 leti, letos pa so uredili le manjši kos. In to je vse, kar se je v zadnjih desetletjih naredilo. Imamo vrsto zapuščenih nepremičnin, ki so jih kupili Rusi in drugi tujci, ne da bi imeli pri tem interes, da bi jih prenovili in oživili. Portorož prehodiš v pol ure in potem nimaš več česa početi," razlaga.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Tudi lokalni prebivalci se pritožujejo, da je Portorož izgubil svoj utrip in da se tudi v sezoni "nič ne dogaja". Da je Portorož sredi julija prazen, pa kažejo tudi prosta parkirna mesta, ki jih v preteklih letih ni bilo, je opozorila poslanka Meira Hot.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord