N. V. | 16. 6. 2023, 07:00

Prebivalci na Slovenski obali so ogorčeni: ob začetku sezone je Portorož ves razkopan (ker bo ob morju stala kozmetična trgovina)

Osebni arhiv Irena Dolinšek

"Sem zelo ogorčena, saj vem, kaj vse je tu včasih bilo in kaj nastaja," nam je zaupala domačinka po tem, ko je izvedela, da bo na slovenski plaži zdaj stala nova trgovina dm.

V Portorožu potekajo dela na promenadi ob morju. Čeprav so nekaj več kot pred mesecem slavnostno odprli prenovljeno promenado, je del promenade pod hotelom Metropol oziroma pod objektom, v katerem je do nedavnega obratoval lokal Paprika, še vedno zaprt. Preverili smo, kaj se dogaja.

Nova promenada

Konec aprila so odprli prenovljeno promenado. Na novo so postavili 10.250 tlakovcev iz kamna kanfanar in rob obale zavarovali s 135 večjimi kamnitimi bloki. Postavili so nove klopi, takšne, kot jih je v prejšnjem stoletju zasnoval arhitekt Edo Mihevc, drogove s svetilkami, pitnik in pršilnik za hlajenje z vodno meglico. Obnovili so stopnice za vstop v morje in na nabrežje postavili 33 novih priveznih obročev za plovila. Posadili so več kot 600 tipičnih sredozemskih dreves in grmovnic ter uredili namakalni sistem za zelenice. 

Župan Andrej Korenika je povedal, da so to storili, ker je v Portorožu preveč betona in premalo zelenja. "Ne moremo si zatiskati oči pred dejstvom, da se naš turistični biser ne lesketa več tako privlačno, kot bi si s svojo več kot stoletno tradicijo zaslužil," je takrat opozoril.

A kljub temu se danes po promenadi še vedno ne morete sprehajati. Del promenade pod hotelom Metropol oziroma pod objektom, v katerem je do nedavnega obratoval lokal Paprika, je še vedno zaprt.

"Promenade ne morejo zaključiti, ker je tukaj gradbišče"

Po tem, ko so v aprilu prenovili del promenade med portoroško ploščadjo in centralno plažo v Portorožu, se v teh dneh dela nadaljujejo na delu promenade pod hotelom Metropol oziroma pod objektom, v katerem je do nedavnega obratoval lokal Paprika. 

Objekt, v katerem je obratoval lokal Paprika, je zdaj prevzel dm, nam pojasni domačinka Irena. Čeprav so gradbeno dovoljenje za trgovino pridobili že avgusta lani, na objektu del niso izvajali. Dela so začeli zdaj: ob začetku sezone.

Osebni arhiv Irena Dolinšek

Domačinka Irena nas je kontaktirala prek videoklica, da nam je pokazala, kako dela potekajo – oziroma kako ne potekajo. Čeprav je promenada na tistem delu zaprta, se zdi, da se delavcem nikamor ne mudi. Na objektu so v času videoklica delali štirje delavci, od tega sta dva delala, dva pa zgolj opazovala. "Danes sva celo imeli srečo, da sva opazili štiri delavce na gradbišču, prejšnje dni ni bilo nikogar," pravi domačinka.

"Promenade ne morejo urediti in zaključiti, ker je tukaj gradbišče," je med videoklicem dejala ogorčena domačinka. Zdi se ji nesprejemljivo, da dela, ki bi morala biti že zdavnaj opravljena, opravljajo med sezono. "Pozimi nismo imeli dežja in ne snega. Pa niso delali," dodaja, da gradbišče na plaži ne moti le domačinov, temveč bo zagotovo zmotilo tudi turiste.

Gradbeno dovoljenje so trgovini dm podaljšali do 19. julija

Ni znano, zakaj dela niso začeli pred sezono, čeprav je iz table na objektu razvidno, da so gradbeno dovoljenje imeli že od avgusta lani. "Če bi od avgusta lani pa do danes kopali s kavno žličko, bi prišli dlje, kot so zdaj," brez dlake na jeziku svoje misli zaupa Irena.

Osebni arhiv Irena Dolinšek

Glede na stanje objekta pa je jasno, da dela ne bodo končana do konca mesca. Domačinka Irena je izvedela, da so izvajalcu podaljšali gradbeno dovoljenje do 19. julija

Kozmetična trgovina z najlepšo pozicijo ob morju

Vsi vemo, kako težko je najdi dober prostor na plaži. Najlepša pozicija ob plaži bo v Portorožu zdaj pripadala trgovini dm. To dejstvo še posebej razburja domačine: "En dm bo imel najlepšo pozicijo ob morju – to je grozljivo, res."

Omenjeno trgovino s kozmetiko pa lahko sicer v Portorožu najdemo le nekaj korakov stran od lokacije, kjer zdaj gradijo novo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol