8. 8. 2022, 20:00

Hrvati se hvalijo z neverjetno turistično sezono: jim je Slovenija prišla blizu?

Profimedia/fotomontaža

Po skoraj dveh letih koronskega zatišja se večina držav vendarle počasi postavlja na noge. Se na zeleno vejo vrača tudi naša država? To smo izvedeli.

Hrvaška, kjer poletni dopust vsako leto preživlja tudi veliko število Slovencev, letos beleži izjemen porast turističnih prihodov in nočitev. Če njihove letošnje številke primerjamo s predkoronskimi iz leta 2019, se lahko naši južni sosedje pohvalijo z že 89 odstotki dosežene predkoronske statistike, medtem ko so pri številu nočitev že na 95 odstotkih.

Iz njihovega ministrstva za turizem in šport so sporočili, da so v sedmih letošnjih mesecih ustvarili 10,3 milijona turističnih prihodov in 54,3 milijona nočitev, kar predstavlja 60 oziroma 46 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Dubrovnik

Dubrovnik

Profimedia

Samo julija jih je obiskalo 4,5 milijona turistov, ki so ustvarili 29,4 milijona nočitev. Glede na julij 2019 to predstavlja 96 odstotkov pred korono ustvarjenih julijskih nočitev.

Po besedah hrvaške ministrice za turizem in šport Nikoline Brnjac je bil po zelo dobrem turističnem polletju julij še boljši.

Število gostov iz Nemčije, Češke, Poljske in Avstrije naj bi celo preseglo predkoronsko raven. 

Ministrica Brnjac napoveduje še boljši avgust!

Ministrica Brnjac napoveduje še boljši avgust!

Profimedia

Se turisti vračajo tudi v Slovenijo?

Na vprašanje o tem, kakšno turistično statistiko letos beležimo pri nas, na Slovenski turistični organizaciji (STO) odgovarjajo: "Statistični podatki za prvo polovico leta 2022 (januar - junij) kažejo, da smo skupno zabeležili 2,3 milijona turističnih prihodov in 6 milijonov nočitev. Gre za približno 4,3 milijona nočitev več kot v istem obdobju lani."

Od tega so 53 odstotkov nočitev prispevali tuji gostje, 47 odstotkov pa domači gostje.

A še najbolj nas je zanimala primerjava z letom 2019, ki je bilo zadnje predkoronsko leto. Izvedeli smo, da po številu turističnih prihodov zaostajamo le še za 9 odstotkov. Vodja korporativnega komuniciranja pri STO Livija Kovač Kostantinovič medtem navaja, da pri nočitvah zaostajamo le še za 4 odstotke.

Profimedia

Če povzamemo: v prvi polovici letošnjega leta je slovenski turizem že na 91 odstotkih predkoronskih številk glede prihodov ter na 96 odstotkih glede nočitev

V to statistiko pa za zdaj še ni vštet mesec julij, saj bo STO podatke za ta mesec lahko posredovala šele 25. avgusta, pravi Kovač Kostantinovičeva.

Bobo

Turistični boni so opravili svoje, kaj pa delež tujih gostov?

K porastu števila turistov v prvem polletju pri nas so vsekakor zelo vplivali turistični boni, ki so bili v veljavi še do konca letošnjega junija.

Tako po podatkih STO letos pri domačih gostih glede na leto 2019 beležimo rast - pri prihodih za 46 odstotkov in pri nočitvah za 40 odstotkov.

Če pogledamo k tujim turistom, številke kažejo, da smo glede na leto 2019 po njihovih prihodih k nam še za 31 odstotkov pod ravnijo leta 2019, pri pri nočitvah pa še za 25 odstotkov.  

SURS

Na prvih treh mestih med tujimi obiskovalci Slovenije so Nemci, sledijo Avstrijci, na tretjem mestu pa so Italijani. Z nemškega trga letos beležimo več kot 198.000 gostov, ki so ustvarili več kot pol milijona nočitev, smo še izvedeli na STO.

Kateri slovenski kraji so bili letos najbolj obiskani?

Podatki STO o nočitvah kažejo, da je bilo letos največ nočitev v občini Ljubljana, in sicer 729.400. Sledile so občine Piran (703.300), Kranjska Gora (402.700) in Bled (325.300).

Domači turisti so največkrat prenočili v občini Piran, tuji pa v Ljubljani.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.