M. P. | 6. 8. 2022, 07:00

Gotovo ste videli takšne turiste: zaradi korone jih je vedno VEČ

Profimedia

Gre za nujo ali resnični užitek? Za tovrsten način preživljanja prostega časa in počitnic se navdušuje vedno več ljudi, za kaj gre?

Avtodomarski turizem je eden najhitreje razvijajočih se segmentov turizma, pandemija pa je ta trend še okrepila, pravijo na Slovenski turistični organizaciji (STO). V zadnjih dveh letih je bila zaradi pandemije namreč uporaba avtodomov, ki turistu zagotavljajo večjo varnost pred okužbami od bivanja v hotelih, posebej priljubljena.

Proizvajalci avtodomov so od začetka pandemije celo poročali o tem, da so vse avtodome razprodali in da povpraševanje presega proizvodne kapacitete.

Profimedia

Za nepozabno raziskovanje Slovenije  

Slovenija je med ljubitelji avtodomarskega turizma vse bolj priljubljena destinacija. Ker pri nas še vedno primanjkuje tovrstnih postajališč - sploh ob vrhuncu turistične sezone je stiska z mesti za avtodome kar velika  - se bo v prihodnje več vlagalo v njih.

Tako naj bi jih v kratkem odprli v Kranjski Gori (doslej pravega postajališča za avtodome tam sploh ni bilo) in Bohinju, v poletnih mesecih pa svoja vrata avtodomarjem odpira tudi vse več turističnih kmetij. 

Postajališče v Kostanjevici ob Krki.

Postajališče v Kostanjevici ob Krki.

Bobo

Popotniki z avtodomi se med seboj razlikujejo po tem, ali želijo prenočevati v kampih, v katerih običajno ostanejo več dni. Medtem si drugi želijo zgolj kratkega postanka za eno ali dve noči ter hkratnega raziskovanja okolice.

Težnja po urejenih in varnih lokacij

Sicer pa imamo pri nas že od leta tudi Mrežo postajališč za avtodome po Sloveniji. Koordinatorica projekta Petra Krnc Laznik je za STA ocenila, da je v Sloveniji trenutno že najmanj 300 lokacij za postanek avtodomov, od tega jih je v mrežo vključenih več kot 150.

Postajališča so si med seboj zelo različna, nekatera ponujajo vodo in elektriko, ob nekaterih so postavljene tudi sanitarije, nekatera se nahajajo v kampih, druga na parkiriščih.

Postajališča so si med seboj zelo različna, nekatera ponujajo vodo in elektriko, ob nekaterih so postavljene tudi sanitarije, nekatera se nahajajo v kampih, druga na parkiriščih.

Bobo

V projekt so vključene slovenske občine, ki jih druži zavest, da so popotniki z avtodomi dragoceni gostje, ki si želijo raziskovati in doživeti Slovenijo od blizu in nikakor ne le z avtoceste.

Ob tem Krnc Laznikova pravi, da se je odnos do avtodomarjev pri nas v zadnjih letih izboljšal ter da so ti načelom rečemo bolj dobrodošli, kot so bili leta 2014. K nagativni nastrojenosti lokalnih prebivalcev je v preteklosti najbolj pripomoglo dejstvo, da nekateri med njimi parkirajo na parkiriščih zunaj mest in prenočujejo na nedovoljenih mestih.

Kdo so avtodomarji in zakaj poskrbeti za njih?

Z avtodomi potujejo predvsem turisti, ki iščejo oddih v čistem, naravnem okolju in se zanimajo za aktivnosti v naravi. Večina med njimi neko državo obišče ravno zaradi njenih tako imenovanih "outdoor destinacij".

Profimedia

Glede na to, da Slovenija v svojem jedru ponuja ravno takšno vrsto turizma, se zadnja leta vse bolj navdušujejo nad njo. Večinoma gre za družine iz urbanih okolij, ugotavljajo v STO.

Mnogi avtodomarji si ne želijo iti v klasične kampe, kot jih poznamo pri nas. Zato je še kako potrebno, da imamo urejena postajališča oziroma utrjene prostore, kjer je ob postanku avtodomov možna oskrba z vodo in elektriko.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.