J. Z. | 5. 8. 2022, 11:21

Bi bilo v gorah manj reševanj nespametnih planincev, če bi za to zaračunali 15.000 evrov?

Facebook/Gorska reševalna zveza Slovenije

Gorski reševalci imajo veliko dela z reševanjem povsem nepripravljenih pohodnikov, ki se znajdejo v nevarnih situacijah. Tudi, če so si sami krivi za to, pa stroške njihovega reševanja krije država. 

Župan ene od francoskih občin blizu gore Mont Blanc Jean-Marc Peillex želi, da bi plezalci pred vzponom na najvišji evropski vrh plačali 15.000 evrov depozita. S tem bi po njegovih besedah pokrili "morebitne stroške njihovega reševanja in pogreba".

Stroški reševanja namreč rastejo, plezanje pa je zaradi višjih temperatur vedno bolj nevarno, poroča portal Thelocal.fr. Župan je prepričan,da planinci, ki se kljub nevarnosti podajo v gore, "s seboj v nahrbtniku nosijo smrtno obsodbo". Zato se mu ne zdi pošteno, da stroške njihovega reševanja krijejo francoski davkoplačevalci. 

O plačevanju reševanja že razmišljali tudi v Sloveniji

Gorski reševalci imajo vsak konec tedna polne roke dela. Pred tedni so se podali na zahtevno reševanje 16 poškodovanih planincev, v katere je na Malem Triglavu udarila strela.

Za takšno reševanje pri nas še vedno ni potrebno plačati, čeprav so si pogosto planinci sami krivi, da se znajdejo v težavah

Facebook/Gorska reševalna zveza Slovenije

Da bi morali tudi v Sloveniji po vzoru drugih alpskih držav uvesti v Sloveniji, se že dolgo govori. Pred leti so sicer uvedli pravilnik o izrednem plačevanju reševanja, če je vzrok za reševanje izredna malomarnost pohodnika.

A po informacijah Slovenskih novic so izdali le nekaj kazni, ki pa nikoli niso bile plačane, zato so jih kasneje prenehali izdajati. 

V Avstriji jasna pravila igre 

Medtem ko Slovenija še ni storila tega koraka, pa je v Avstriji popolnoma jasno, kdo bo plačal za reševanje.

Slovenski planinec, ki se je poškodoval v Avstriji, je na spletni strani Gore-ljudje delil svojo izkušnjo, ko si je pri sestopu z gore zlomil roko in poškodoval nogo. Z gore so ga reševali s helikopterjem, čez 14 dni pa je dobil račun v višini 12.000 evrov

Ker je imel planinec urejen zavarovanje za take primere, je stroške v celoti krila zavarovalnica.