J. Z. | 30. 7. 2022, 18:23

Reševalci pomagali mladim planincem: TAKŠNI podvigi se lahko končajo tragično

Facebook/Gorska reševalna zveza/Profimedia/fotomontaža

Trenutek nespametnosti se lahko v gorah konča zelo slabo. Nikar ne ponovite napake, ki jo je v okolici Kranjske gore storila družina iz tujine. 

Petkov planinski podvig tuje družine se je k sreči dobro končal, čeprav so se na pot odpravili popolnoma nepripravljeni.

Nekaj pred 19. uro jih je na ferati Hladnik pri naselju Gozd Martuljek ujelo neurje, zato so potrebovali pomoč pri sestopu, je sporočila Uprava RS za zaščito in reševanjeGorski reševalci so jih s pomočjo vrvne tehnike rešili iz ferate in jih pospremili v dolino. 

Kot je na Facebooku opozorila Gorska reševalna zveza Slovenije, so se planinci, med katerimi so bili tudi otroci, na ferato odpravili kar v sandalih

"Namen naših objav ni obsojanje napak, pač pa ozaveščanje vseh, ki delate v turizmu, da tujim neveščim gostom svetujete najem gorskih vodnikov, ko se odpravljajo na take podvige, ki bi se lahko končali tudi tragično," so opozorili.

V sandalih tudi na Triglav

Takšni prizori pa v slovenskih gorah žal niso redki. Na opozorilo Gorske reševalne zveze se je na Twitterju odzval uporabnik Luka Oblak, ki je delil skoraj neverjetno fotografijo. V svoj objektiv je namreč ujel planinko, ki se je v sandalih odpravila kar na Triglav. 

V gore le z ustrezno opremo

Neprimerna obutev in oprema ter slaba pripravljenost ali slabo vreme kar kličejo po nesreči

Bobo

Reševalci zato opozarjajo, da vsakršna alpinistična dejanja zahtevajo višjo psihofizične pripravljenosti in opreme.

Brez ustrezne alpinistične izobrazbe so lahko vzponi v gorah smrtno nevarni

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.