27. 8. 2022, 18:00 | Vir: STA

Hrvaški novinarji po pogovoru s Pahorjem: ni bil takšen, kot smo ga vajeni

Profimedia

Poglejte, kaj so v tujih medijih zapisali o našem predsedniku države, po tem, ko so novinarji z njim naredili obsežen intervju. Razkril je tudi, ali ima po koncu mandata namen ostati v politiki.

Borut Pahor krasi naslovnico hrvaškega tednika Nacional. Za omenjeni medij je namreč spregovoril v obsežnem intervjuju o svojem delu, aktualnih razmerah na Zahodnem Balkanu in tudi razkril, ali ima po koncu mandata namen ostati v politiki.

Novinarji spletnega portala Nacional pa so razkrili tudi, da jih je ob prihodu v Slovenijo naš predsednik nekoliko presenetil.

"Sprejel nas je bolj resno, kot smo pričakovali"

"Pahor, ki smo ga v neorenesančni predsedniški palači v središču Ljubljane večinoma vajeni videti nasmejanega, nas je sprejel veliko bolj resno, kot smo pričakovali. Čeprav občasno ni mogel skriti širokega nasmeha, je – zaradi resnosti tem, ki smo jih obravnavali v skoraj uro dolgem intervjuju – na trenutke deloval zaskrbljeno, a odločno," so zapisali.

Komentiral odnose z državami Zahodnega Balkana

Pahor je v intervjuju med drugim spregovoril o svojih pogledih na odnose s Hrvaško, Srbijo ter Bosno in Hercegovino, pa tudi o odnosu Evropske unije do Zahodnega Balkana, v katerem vidi premalo razumevanja za celotno sliko.

Spregovoril je tudi o tem, da goji odlične odnose tako s hrvaškim kot srbskim predsednikom, pri čemer je poudaril, da srbski predsednik Aleksandar Vučić dobro pozna njegove pogoje za to.

Med slednjimi je omenil, da se Vučić javno odreče pobudi o "srbskem svetu" ter da morata Evropa in Zahodni Balkan vedeti, da Milorad Dodik v svojih secesionističnih prizadevanjih nima Vučićeve podpore.

Pahor je spomnil, da se je vedno zavzemal za dobre odnose s Hrvaško. Vedno je tudi zagovarjal stališče, da Slovenija ne sme blokirati njene poti v schengen in evroobmočje, četudi ne pristaja na arbitražno razsodbo o meji.

Razkril, ali ima namen ostati v politiki

Na vprašanje, ali bo po koncu predsedniškega mandata nadaljeval politično kariero, je bil Pahor v intervjuju jasen: "Ne načrtujem".

Profimedia

Kot je dejal, je v času, ko je bil na različnih položajih, videl veliko svojih kolegov, nekdanjih predsednikov držav in vlad, ki so mislili, da so potrebni ali nenadomestljivi v evropski in svetovni politiki, pa ni bilo nič od tega.

"Trenutno so stvari zelo kaotične, ampak jaz sem tukaj, na voljo bom, eno leto bom po zakonu v tej 'tranzicijski pisarni' in če bo priložnost narediti kaj dobrega, bom na voljo. Če ne, bom našel kaj, s čimer se bom ukvarjal."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord