A. B. | 18. 8. 2022, 16:02

"Huda kri in prerivanje": bodo starejši od 55 let sploh dobili možnost unovčitve digitalnega bona?

Fotografija je simbolična.

Bobo/Profimedia/fotomontaža

Mnogi so čakali pred trgovskim središčem Merkur na Hudinji, saj so si želeli, da bi bili eni izmed 150, ki bi v roke prejeli prijavnico za izobraževanje. Brez slednjega namreč niso upravičeni do digitalnega bona. 

"Katastrofalna organizacija," so kratko, a jedrnato na Novem Tedniku povzeli dogajanje pred trgovskim središčem Merkur na Hudinji, kjer so se ljudje že ob 10. uri zjutraj zbrali, da bi uspeli v roke prejeti eno izmed 150 prijavnic. 

Starejši od 55 let namreč niso upravičeni do digitalnega bona, v kolikor pred tem ne opravijo tečaja za digitalno pismenost. 

Med ljudmi je zavrelo

Na Novem Tedniku so pojasnili, da so ljudje stali pred stojnico, ki je bila v jutranjih urah še v senci, a trenutno tam še zmeraj čakajo. Znano ni niti, kakšni so postopki vpisa, saj so ti zamudni. 

"Ker so si jih nekateri priborili več, je med ljudmi zavrelo, saj jih niti vsi čakajoči niso dobili. Eni so po urah čakanja domov odšli razočarani in jezni," so pojasnili.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Bobo

Ljudje naj niti ne bi imeli podatkov o tem, kako se prijaviti in na kateri tečaj, saj o tem ni bilo izdanih podrobnih navodil. 

Obvestilo so prejeli le določeni

Obvestilo o tem, da je potekala možnost za vpis so prejeli le tisti, ki so se predhodno prijavili na spletni strani omenjenega podjetja.

To je prijavljene obvestilo, da se lahko vpišejo v izobraževanje tako, da pokličejo na določeno telefonsko številko, pridejo na vpisno mesto, v regiji je ta le pri Merkurju, ali se po v večernih urah prijavijo na spletu, pojasnjujejo na tedniku.

Sesule so se tudi telefonske linije

Po besedah jeznih bralcev klic zjutraj ni bil mogoč, saj se je očitno sesula linija. Kasneje so organizatorji objavili obvestilo, da so zadevo uredili, a je bila po preverjanju Novega Tednika številka ves čas zasedena.

"Tisti, ki se želijo prijaviti, dvomijo tudi v uspeh prijave na spletu, saj je število mest omejeno," so še dodali. 

Profimedia

Težava tudi v izbranem podjetju

Starejši od 55 let bi s tečajem dokazali, da imajo primerno znanje za nakup digitalne opreme, v čemer mnogi vidijo veliko težavo, ki jo obravnavajo tudi kot diskriminatorno. 

Še večja težava pa leži v tem, da podjetje za organizacijo izobraževanj po mnenju mnogih, kot pojasnjujejo v omenjenem spletnem mediju, postopkov ni uredilo dovolj ustrezno, za tečaje pa naj bi od države prejelo 750 tisoč evrov. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ