J. Z. | 3. 8. 2022, 10:50

So bili digitalni boni res zgrešena poteza prejšnje vlade?

Profimedia

Številni mladi so že izkoristili digitalne bone v vrednosti 150 evrov. A teh večinoma niso uporabili za nakup opreme, ki jim bo pomagala pri šolanju. Preverili smo, česa so največ nakupili. 

Mladi so junija, ko so dobili možnost koriščenja digitalnih bonov, preplavili trgovine z računalniško opremo. Vendar pa so se le redki odločili za nakup opreme, ki jo bodo uporabljali v študijske namene. 

Kar 42.730 mladih se je odločilo za nakup slušalk z mikrofonom, zanje pa so porabili za 5,1 milijona evrov bonov, kažejo podatki, ki so nam jih posredovali s Fursa. 

Po priljubljenosti so sledili prenosni, tablični ali namizni računalniki. Zanje so porabili 21.746 bonov v vrednosti 3,2 milijona evrov. 

Za tipkovnico ali miško so porabili 13.602 bona oz. 1,1 milijona evrov. Po pogostosti nakupa so sledili računalniški zasloni (7.574 bonov oz. 1,1 milijona evrov).  

Profimedia

Manj je bilo nakupov zunanjih pomnilniških enot, optičnih čitalnikov, digitalnega papirja, spletnih kamer in digitalnih peres. Za posebno računalniško opremo za digitalno vključenost invalidov so bili doslej porabljeni le štirje boni. Posamezen bon je mogoče unovčiti po delih, večkrat do izrabe celotne vrednosti bona.

Največji program e-opismenjevanja v zgodovini?

Digitalni boni so vredni 150 evrov, a medtem ko jih lahko mladi neposredno porabijo, starejši to pravico dobijo šele po brezplačnem izobraževanju s področja digitalne pismenosti.

Profimedia

Nekdanji minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je ob predstavitvi zakona dejal, da bo z njegovim sprejetjem v Sloveniji zagnan največji program e-opismenjevanja v zgodovini. 

Zgrešena poteza prejšnje vlade?

Vendar pa nekateri menijo, da je bila uvedba digitalnih bonov napaka. Stranka Pirati je ocenila, da bo največ koristi od ukrepa, za katerega je prejšnja vlada trdila, da je namenjen šolarjem brez računalniške opreme, imelo ameriško podjetje Apple, ki izdeluje priljubljene brezžične slušalke

Podobno misli tudi ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. "Digitalni bon, ki smo ga podedovali od prejšnje vlade in za katerega bomo porabili slabih 60 milijonov evrov, je namenjen predvsem financiranju v tujini narejene opreme, pri čigavem razvoju naša podjetja niso imela nobene bistvene vloge in/ali koristi," je zapisala na Twitterju. 

Višina bona je takšna, da socialno ogroženim ne bo omogočila nakupa opreme, ki jo potrebujejo, medtem ko bo drugim, ki opremo že imajo, omogočila nakup dragih pripomočkov, ki v nobenem pogledu ne bodo prispevali k dvigu digitalne pismenosti.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol