12. 5. 2022, 17:07 | Vir: STA

Prihajajo digitalni boni: PREVERITE, ali ga boste dobili tudi vi!

Bobo

Novi boni so namenjeni nakupu računalniške opreme. Kdo vse bo do njega upravičen in kdaj bodo stopili v veljavo?

Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti je državni zbor sprejel konec februarja, njegov namen pa je povečanje digitalne razvitosti gospodarstva in celotne družbe.

Vrednost bona bo 150 evrov

Za leto 2022 je vrednost bonov določena v višini 150 evrov, prejeli pa jih bodo osnovnošolci zadnje triade, dijaki in študenti ter starejši od 55 let.

Bone bom mogoče porabiti za nakup računalniške opreme, starejši se bodo lahko udeležili tudi brezplačnih tečajev s področja osnovnih digitalnih veščin.

Bobo

V skladu z zakonom bo mogoče digitalne bone '22 unovčiti za nakup nove, obnovljene ali rabljene računalniške opreme, tako osebno v poslovnih prostorih ponudnika blaga kot s spletnim nakupom.

Od kdaj do kdaj bo unovčljiv?

Unovčevati jih bo mogoče začeti 15. junija, vse do 30. novembra 2022. 

Za koriščenje digitalnega bona '22 bo potrebna izjava o unovčitvi. Bon bo možno unovčiti tudi v več manjših zneskih in pri različnih ponudnikih računalniške opreme.

Če bodo bratje, sestre, polbratje oz. polsestre želeli bone združiti, bo treba predložiti tudi izjavo o združitvi digitalnih bonov, so po seji vlade sporočili iz službe vlade za digitalno preobrazbo.

Za nakup računalniške opreme bodo bone lahko koristili tudi starejši od 55 let, vendar šele po vključitvi v subvencioniran program neformalnega izobraževanja s področja digitalnega opismenjevanja.

Tudi za šolanje v tujini

Osebe, ki se izobražujejo v tujini na stopnji, primerljivi zadnji triadi osnovne šole, srednjemu, višjemu ali visokemu izobraževanju, bodo do bona prišle tako, da bodo pri službi vlade za digitalno preobrazbo vložile zahtevo za priznanje statusa upravičenca do digitalnega bona '22.

Še aktualni minister za digitalno preobrazbo Mark  Boris Andrijanič.

Še aktualni minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič.

STA

Medtem bo javni razpis za izbor izvajalcev izobraževanj za starejše od 55 let objavljen v prihodnjih dneh. To pomeni, da bodo neformalna izobraževanja potekala letos poleti in jeseni, pravijo na vladni službi.

Izvajalci teh izobraževanj bodo nato vladni službi poslali podatke o udeležencih, na podlagi tega sporočila pa bodo udeleženci postali upravičenci do unovčitve digitalnega bona '22. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ