6. 8. 2023, 13:08 | Vir: STA

Humanitarna pomoč že na poti v Slovenijo: kdo vse nam v teh težkih časih pomaga?

Profimedia

Prispevali sta tudi slovenski skupnosti v Kanadi in na Finskem.

Iz Poljske so davi odpotovali prvi tovornjaki s humanitarno pomočjo za Slovenijo, je danes sporočilo poljsko veleposlaništvo v Sloveniji. Na Slovensko karitas se je medtem že obrnila Caritas Avstrija, ki je ponudila finančno pomoč ob poplavah. Pomagali pa so tudi številni Slovenci, ki živijo v tujini, so pojasnili pri Slovenski karitas.

Profimedia

"Prostovoljci iz Poljske že pomagajo na terenu," je na omrežju X, nekdanjem Twitterju, še zapisalo poljsko veleposlaništvo v Sloveniji.

Pomagajta tudi slovenski skupnosti v Kanadi in na Finskem

Slovenska karitas poleg pomoči Caritas Avstrije v prihodnjem tednu pričakuje tudi pomoč drugih članic mreže Caritas Evropa. Finančno pomoč so doslej prispevali nekateri Slovenci, ki živijo v tujini. Slovenske skupnosti v tujini, med drugim tudi v Kanadi in na Finskem, pa so že začele z zbiranjem materialnih sredstev.

"Iskreno smo veseli za solidarnost iz tujine, da vsaj malo olajšamo trpljenje številnim slovenskim družinam prizadetim v poplavah, da bodo lažje popravili nastalo škodo in si uredili svoje domove. Podpora mreže Caritas in Slovencev po svetu v teh težkih časih je neprecenljiva," je v soboto še sporočila Slovenska karitas.

Profimedia

Golobova zahvala von der Leyenovi

V odzivu na katastrofalne poplave, ki so prizadele večji del države, so pomoč doslej ponudile tudi Hrvaška, Madžarska in Črna gora. Predsednik vlade Robert Golob je sicer v petek sporočil, da se Slovenija sooča z najhujšo naravno ujmo v zgodovini države, škoda pa bo verjetno presegla 500 milijonov evrov.

Robert Golob se je medtem v telefonskem pogovoru za ponujeno pomoč zahvalil tudi predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen. Pomoč komisije je označil za močan izraz evropske solidarnosti in povezanosti.

"Iskrena hvala Ursuli von der Leyen za tople besede podpore in ponujeno pomoč Evropske komisije. Gre za močan izraz evropske solidarnosti in povezanosti, ki ga izrazito cenimo," je besede Goloba na omrežju X objavila vlada.

Predsednica Evropske komisije je sicer v soboto na omrežju X zapisala, da je EU na strani slovenskega ljudstva in dodala, da bo zagotovila mobilizacijo pomoči, ko bo to potrebno.

Slovenija bo zaprosila za nepovratana sredstva 

Zaradi velike škode, ki je nastala, je vlada v soboto na seji potrdila, da bo Evropski komisiji posredovala vlogo za pomoč iz solidarnostnega sklada EU, ki državam članicam v primerih naravnih nesreč zagotavlja nepovratna sredstva.

Med drugim se lahko iz sklada financira urejanje prizadetih območij, zdravstveno oskrbo prizadetega prebivalstva ter takojšnjo usposobitev infrastrukture in objektov na področju energetike, pitne vode, odpadnih voda, telekomunikacij, prometa, zdravja in izobraževanja.

Profimedia

Na voljo več različnih mehanizmov

Doslej je Slovenija že zaprosila za pomoč prek mehanizma za civilno zaščito, a kot je v soboto pojasnil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, bi lahko pomoč pridobila tudi iz drugih sredstev EU.

Med njimi je naštel evropsko krizno rezervo za kmetijstvo, s katero bi se dalo pridobiti podporo za pokritje uničenja pridelkov in kmetijske mehanizacije. Omenil pa je tudi razpoložljiva sredstva v obstoječih programih EU, kot so kohezijska sredstva, sredstva iz evropskega sklada za regionalni razvoj in evropskega instrumenta za okrevanje in odpornost.