Uredništvo | 27. 8. 2023, 17:50

Nov izraz evropske solidarnosti: Golob z visokim gostom na poplavljenih območjih

Instagram/Robert Golob

"Slovenija je v težkem stanju," je ta med drugim dejal po obisku Kamnika in njegove okolice.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je med gosti letošnjega Blejskega strateškega foruma (BSF), je že danes prišel na obisk v Slovenijo. Najprej je skupaj s predsednikom vlade Robertom Golobom obiskal poplavljena območja v občini Kamnik.

"Nekaj je popolnoma jasno. Ne bomo pozabili na Slovence. Ne bomo pozabili, kaj se je zgodilo. Pomembno je, da državo obnovimo in da smo v Evropi v prihodnje bolje pripravljeni, saj bo naravnih katastrof vedno več," je v izjavi po obisku dejal Michel, ki bo zvečer z Golobom na večerji gostil voditelje držav Zahodnega Balkana.

"Slovenija je v težkem položaju. Navdušen sem nad pogumom naroda in vodstva," je dejal Michel in dodal, da je državo obiskal, da bi ponovno potrdil pomen solidarnosti. Golob pa je ob tem poudaril, da trenutno preučujejo, kako najučinkovitejše črpati sredstva iz solidarnostnega sklada.

Borut Živulović/Bobo

Nekatera prizadeta območja si je že kmalu po poplavah ogledala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in napovedala zajeten paket pomoči za odpravljanje posledic poplav. Iz solidarnostnega sklada EU si denimo Slovenija tako lahko obeta 400 milijonov evrov.