N. V. | 28. 4. 2023, 11:27

Idejni oče Poli klobase slednje nima v hladilniku: zdi se mu predraga, po okusu pa enaka kot druge

N1/posnetek zaslona/Facebook/Nori na Poli/fotomontaža

Do svoje stvaritve je zelo kritičen in ravnodušen: "Ko grem mimo polnih trgovskih polic Poli klobase, nimam nobenega občutka – mislim, da je to trgovsko blago."

Ciril Varga je leta 1974 z ekipo zasnoval recept kultne Poli klobase, ki je že desetletja ena najbolj priljubljenih sestavin slovenskih sendvičev tako med otroci kot odraslimi. Poli klobasa ima svoj kolesarski maraton, njene fotografije krasijo avtobuse po vsej Sloveniji, promovira jo košarkarski as Luka Dončić.

A Varga, idejni oče klobase, v družbi novinarke N1 odpre svoj hladilnik in razkrije, da kupuje piščančjo klobaso druge znamke, ki stane približno šestino cene originalne Poli. Do svoje stvaritve je kritičen.

Glede na kakovost je zanj predraga

Pojasni, da se Poli po sestavinah in hranilnih vrednostih ne razlikuje bistveno od ostalih piščančjih klobas. Čeprav jo je sam ustvaril, razlike med Poli in drugimi podobnimi klobasami oziroma salamami po okusu ne prepozna. 

Ker so cene surovin in dela približno enake, je višja cena Poli torej posledica tega, koliko denarja gre za oglaševanje, trženje "in za Dončića", se pošali.

"Cena Poli je za upokojenca previsoka," za N1 pojasni, da zato svojo stvaritev kupi le občasno, tu in tam. Običajno kupi cenejšo različico manj znane blagovne znamke, sicer pa ima tako ali tako raje druge vrste klobas, ki so bolj grobo mlete kot Poli. Najraje ima kranjsko klobaso.

N1/posnetek zaslona

Ta je zmleta tako, da sestavine niso razločljive. Razlog za to je preprost: kakovostnih kosov mesa ne zmelješ, pove Varga. V Poli klobasi se namreč nahajajo "težje prodajni deli mesa".

Prva piščančja klobasa na svetu

Leta 1974 je Varga sprejel izziv tedanjega direktorja Perutnine Ptuj in postal vodja ekipe, katere naloga je bila ustvariti izdelek iz manj kakovostnih delov piščanca. Po mnogih poskusih so ustvarili izdelek, ki ga danes poznamo kot Poli klobaso, prvo piščančjo klobaso v Evropi in, kot je dodal Varga, tudi na svetu.

Teh perutninskih izdelkov ni bilo lahko spraviti v prodajo, saj so bili po zakonodaji takrat še prepovedani, nasprotovali so jim tudi mesarski lobiji. Ko pa jim je zakonodajalce vendarle uspelo prepričati, se je pojavila druga težava: ljudje so bili do novega izdelka nezaupljivi in Poli klobase preprosto niso želeli kupiti.

Ljudi so k nakupu klobase spodbudili – ali prisilili – tako, da je bilo treba ob nakupu piščančjega mesa kupiti tudi določeno količino piščančjih klobas po ugodni ceni. Danes Poli klobaso poznajo v večini evropskih držav, pa tudi v Združenih državah Amerike in Združenih arabskih emiratih.

Zaradi svoje stvaritve ni zaslovel

Četudi je Poli klobasa prva svoje vrste na svetu, svojemu "očetu" ni prinesla bogastva ali večne slave. 20 let po iznajdbi recepta, leta 1994, sta Varga in Matilda Lovrenčič, takratna vodja predelave v Perutnini Ptuj, za svoje delo s strani nadrajenih v omenjenem podjetju prejela priznanje in buteljko vina ter nič drugega.

"Ko grem mimo polnih trgovskih polic Poli klobase, nimam nobenega občutka – mislim, da je to trgovsko blago," priljubljenost bolj kot samemu izdelku pripisuje uspešnemu trženju. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord