A. B. | 16. 8. 2022, 13:04 | Vir: STA

Imamo odgovor! Opolnoči bodo cene bencina in dizelskega goriva ...

Profimedia

Gre za četrto spremembo cen bencina in dizelskega goriva zapored, ki bo vplivala na bencinske servise zunaj avtocest. 

Opolnoči se bodo znova znižale cene bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih zunaj avtocest.

Za liter 95-oktanskega bencina bo treba odšteti 1,490 evra, kar je 4,4 centa manj kot doslej. Liter dizelskega goriva pa bo stal 1,641 evra, s čimer se bo pocenil za 3,5 centa, so objavili na spletni strani ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Cene bodo veljale do 29. avgusta. Na avtocestnem križu trgovci cene oblikujejo prosto.

Četrta pocenitev cen bencina in dizelskega goriva zapored

Vlada je sicer z 2. avgustom v ceno spet vključila dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida, v sredo pa bo v ceno vključen še prispevek za energetsko učinkovitost za pogonska goriva, s katerim se sofinancira ukrepe Eko sklada na področju podpore investicijam v energetsko učinkovitost.

Bobo

Še naprej se medtem ne obračunava prispevek za zagotavljanje podpore proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije.

Določili tudi najvišjo dovoljeno višino marže trgovcev na servisih zunaj avtocest 

Prav tako se od srede najvišja dovoljena višina marže trgovcev na servisih zunaj avtocest zvišuje z 0,0591 evra na liter dizelskega goriva na 0,0983 evra, pri bencinu pa z 0,0607 evra na 0,0994 evra za liter. Vlada je namreč junija ob vnovični uvedbi delne regulacije cen pogonskih goriv za obdobje do 17. avgusta uvedla nekoliko nižje dovoljene marže.

Bobo

Kako se izračunavajo cene? 

Ceni dizelskega goriva in 95-oktanskega bencina se izračunavata na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro.

Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah se medtem še naprej oblikujejo prosto na trgu oziroma jih trgovci določajo sami.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.