A. B. | 1. 9. 2022, 13:35

Imamo pojasnila ministrstva: si bodo učenci v šolah znova nadeli zaščitne maske?

Bobo/Uredništvo/fotomontaža

Minister za izobraževanje, znanost in šport je v poslanici ob prvem šolskem dnevu napovedal mnogo novosti, ki jih bodo uvajali v šole. Prav te bodo ključno vplivale tudi na učence.

V poslanici ob prvem šolskem dnevu, ki jo je otrokom namenil Minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič smo lahko med drugim prebrali tudi naslednje besede: "Pomembno sporočilo vsem je, da bomo šolsko leto 2022/2023 začeli in zaključili v šoli."

Zato smo se obrnili neposredno na ministrstvo in pridobili pojasnila o tem, kakšni so aktualni ukrepi v šolah in ali so maske v šolah še zmeraj obvezne. 

Bobo

Kljub naraščanju števila okužb bo pouk potekal običajno 

Na ministrstvu so pojasnili, da bo pouk potekal na običajen način, a "bo ob tem treba upoštevati osnovne higienske ukrepe in priporočila za preprečevanje prenosa in širjenja virusa SARS CoV-2 ter ukrepe za samozaščitno vedenje." 

"Zaščitne maske v šolah niso več potrebne. Rešitve za novo šolsko leto so bistveno mehkejše ter šolam in družinam prijaznejše, kot so bile v minulih treh šolskih letih, še vedno pa bo vse podrejeno preventivnim ukrepom," so še dodali. 

Papič sicer napovedal tudi novosti v vzgojno-izobraževalnih institucijah 

"Šolsko leto, ki je pred nami, bo vsebinsko razgibano, skupaj bomo snovali prenovo vzgojno-izobraževalnih programov in programskih dokumentov, vse pa bo naravnano v smeri celostnega pristopa zagotavljanja kakovostnega, vključujočega, pravičnega in trajnostno naravnanega sistema področja vzgoje in izobraževanja," je v poslanici še navedel Papič, zato smo ministrstvo povprašali tudi po sistemskih spremembah, ki naj bi jih uvajali. 

Profimedia

"Bistvenih vsebinskih novosti v novem šolskem letu ne bo, čakajo pa nas številne naloge med šolskim letom," so pojasnili in dodali, da gre pri tem predvsem za prenovo vzgojno izobraževalnih programov in programskih dokumentov.

Ti bodo naravnani v smeri celostnega pristopa zagotavljanja kakovostnega, vključujočega, pravičnega in trajnostno naravnanega sistema področja vzgoje in izobraževanja.

Predvidene tudi novosti za zaposlene 

V svojih spremembah in novostih potrjujejo, da niso pozabili niti na zaposlene. Uredili bodo tudi plačni položaj zaposlenih, tako ravnateljev kot administrativno-računovodskih in drugih tehničnih delavcev. 

Za zaposlene bo od 1. septembra na podlagi novele ZOFVI-N zaposlenim omogočeno napredovanje v naziv mentorja in svetovalca tudi na delovnem mestu vzgojitelja predšolskih otrok – pomočnik vzgojitelja. 

Prilagoditve tudi zaradi porasta dela od doma

"Zaradi porasta izobraževanja na domu bomo na podlagi analize stanja oblikovali zakonske spremembe," so še odgovorili in poudarili, da bodo te "šle v smeri zahtevanja enakovrednega izobraževalnega standarda za vse učence." 

Profimedia

Zaradi upada gibalne učinkovitosti spremembe tudi na tem področju 

V novi evropski finančni perspektivi ponovno načrtujejo izvedbo projekta zdravega življenjskega sloga.

"Eden osrednjih ciljev je oblikovanje programa za integrirano preprečevanje in obvladovanje upada gibalne učinkovitosti, povezanih z življenjskim slogom in epidemijo covida-19, pri čemer je posebej izpostavljena vadba oz. telesna dejavnost otrok in mladostnikov," so še dodali na ministrstvu. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord