Amanda Buhinjak | 30. 8. 2022, 07:00

Prvošolčki v šolo s (pre)težkimi torbami: o nevarnostih smo se pogovarjali z učiteljico in fizioterapevtom

Profimedia

Tik pred prvim šolskim dnem ne pozabite, da je zelo pomembna izbira primerne šolske torbe, saj se lahko tako izognete tudi večjim zdravstvenim zapletom. Strokovnjaka o tem, na kaj morate biti pozorni pri izbiri.

Približuje se prvi šolski dan, za mnoge otroke tudi čisto prvi, zaradi česar mnogi starši že imajo, ali še zadnji hip nakupujejo potrebščine za svojega otroka.

S strokovno delavko v 1. razredu in diplomirano vzgojiteljico mariborske osnovne šole ter športnim fizioterapevtom smo se pogovarjali o izbiri primerne šolske torbe, o nevarnostih neprimernega nošenja in tudi o tem, katero torbo kot strokovnjaka priporočata sama.

Bobo

Torbe za učence pretežke že v 1. razredu 

Učiteljica, ki svoje dneve preživlja v družbi prvošolčkov na eni izmed mariborskih osnovnih šol, nam je pojasnila, da so torbe za učence pretežke že v 1. razredu, zato poudarja, da se ji zdi pomembno, da znajo tudi učitelji "strokovno presoditi, kaj zahtevati, da učenec prinaša in odnaša k pouku." 

"Če bi dajala oceno po svojih izkušnjah, bi rekla, da so težke v 4. razredu, ne bi si pa upala trditi, da so pretežke. Morda za posameznega učenca, ki je manj fizično močan ali utrjen," pojasnjuje. 

Profimedia

Prav k temu mnenju se pridružuje tudi fizioterapevt, ki poudarja, da naj izbira šolske torbe sledi splošnemu pravilu glede na velikost in fizično moč otroka: "Teža šolske torbe ne sme presegati 1/6 ali 10 odstotkov otrokove teže in pod 20 odstotkov za otroke, ki uporabljajo torbo na vozičkih. Nošnja česarkoli, kar je težje od 15 odstotkov otrokove teže, lahko povzroči poškodbe hrbtenice – ne glede na obliko ali znamko šolske torbe. Pri izbiri je torej treba biti pozoren, ali torba res ustreza potrebam otroku, njegovi ali njeni starosti ter telesni zgradbi," pove.

Zato učiteljica svetuje: "Menim, da naj tukaj presodijo tudi starši ob nakupu šolske torbe. Manjšim otrokom naj kupijo manjše in lažje." 

"Najboljši nahrbtnik morda ni najbolj eleganten, a ..." 

"Ko kupujete šolsko torbo, upoštevajte pravilno prileganje in udobje namesto cene," iskreno pove fizioterapevt in doda, da pogosto najboljši nahrbtnik morda ni najbolj eleganten, niti nujno najdražji.

Prav zato opozarja, da pravilna izbira pomeni lajšanje mnogih zdravstvenih preglavic, saj lahko prav teža, ki je večja od 10 odstotkov otrokove teže vpliva na spremembe pri hoji, mišično aktivnost, držo in stabilnost: "Zaradi teže šolske torbe se lahko težišče pomakne nazaj in otroci postanejo manj stabilni. Med hojo to kompenzirajo s povečanim sprednjim nagibom medenice in trupa ter povečano fleksijo kolka. To lahko povzroči negativen dolgoročni učinek," resno poudarja fizioterapevt. 

"Najbolj pomembno je, da torba ni pretežka in da jo šolar nosi pravilno. Zadnje študije so pokazale, da 'napačna' šolska torba dvigne tveganje za skoliozo do 50 odstotkov, za obolenje hrbtenice do 75 odstotkov, dodatno povzroča različne spremembe na vratnem segmentu hrbtenice in ramenih," opozarja starše. 

Profimedia

Nošenje torbe po "frajersko" 

Namen nahrbtnika je v tem, da se teža otroku razporedi po hrbtnem delu, zaradi česar stvari lažje prenaša, pri tem pa se izogne bolečinam v hrbtnem in ramenskem predelu, kot pojasnjuje fizioterapevt: "Nošenje torbe le na eno ramo je najbolj rizično za nastanek poškodb v ramenskem obroču, ki lahko vodi tudi do trajnih poškodb hrbtenice." 

"Zato priporočam simetrično nošenje torbe, torej na obeh ramenih, pri tem pa se mi zdi pomembno opozoriti tudi, da torba ne sme segati prenizko pod pas, na kar naj opozarjajo tako starši kot učitelji," dodaja. 

Profimedia

Na to opozarja tudi strokovna sodelavka v 1. razredu: "Ključnega pomena se mi zdi primernost šolske torbe starosti (mlajši učenci naj imajo lažje materiale) in fizični 'konstrukciji' učenca (šibkejši in manjši naj imajo manjše velikosti)." 

Tudi učenci so se že potožili, da je zanje torba pretežka 

Učiteljica nam je ob vprašanju, ali je kateri izmed učencev kdaj že potožil, da je njegova šolska torba pretežka, prikimala. Kot je pojasnila, mu je svetovala postopoma in mu priporočila tudi vaje za hrbet: "Najprej pomoč pri prenašanju, nato masažo predvsem pa si z učenci pogledam vaje za hrbet, ki jih redno opravimo v šoli pri uri športa ali v rekreativnem odmoru. Priporočam jih še za doma," opozarja. 

Največjo rešitev pa vidi v zavedanju, da lahko otroci šolske obveznosti opravijo tudi v času šole, domov pa vzamejo le najnujnejše potrebščine. 

Profimedia

Dobra rešitev v šolah: predalniki

V osnovnih šolah vsaj do konca 5. razreda obstaja rešitev, ki mnoge otroke lahko razbremeni teže šolske torbe. Ta se skriva v predalnikih, v katere lahko shranijo stvari, ki jih ne potrebujejo. Učiteljica pojasni, da predalnike nudijo tudi na osnovni šoli, na kateri dela: "Predalniki so v vseh učilnicah do 5. razreda in jih učenci uporabljajo v namen razbremenitve." 

"Učenci od 4. razreda uporabljajo tudi svoje omarice, ki jih zaklenejo. Sicer so bolj namenjene garderobi, vendar vanje odlagajo tudi likovne materiale in druge stvari," dodaja. 

Profimedia

Bi lahko bila rešitev v šolski torbi na koleščkih? 

"Raziskave trdijo, da otroci, ki vlečejo šolsko torbo na koleščkih z različnimi obremenitvami, nanje močneje vpliva le v primeru močno povečane teže gleda na njihovo," pove fizioterapevt: "Vsakodnevna uporaba šolske torbe po različnih raziskavah ne vpliva na otrokovo držo, če njena teža torej ne presega njihove." 

A pri tem učiteljica v 1. razredu opozori, da so po njenem mnenju torbe z vozički pretežke, v premislek pa doda tudi: "Predvsem težko je torbe na vozičkih dvigovati na stopniščih," ki jih imajo nekatere vzgojno-izobraževalne institucije v Sloveniji veliko. 

Profimedia

Kako je z novim trendom šolske torbe, pripete na skiro?

Mnogo šolarjev lahko vidimo, kako svoje šolske torbe prevažajo kar na dveh kolesih. Tako so hitri, torbe pa načeloma ne obremenjujejo njihove hrbtenice. Ampak ali je res tako? Fizioterapevt opozarja: "Za alternativo se ne bi odločal za vožnjo torbe na skiroju, saj se mi to ne zdi varna izbira," in dodaja, da se mu zdi pomembnejše ozaveščanje o pravilni nošnji torbe, o pravilni razporeditvi gradiva, oziroma šolskih potrebščin v torbi: "Smiselno se mi tudi zdi, da se v šoli dogovori tudi o možnosti hranjenja potrebščin (šolske omarice)." 

Profimedia

"Apeliram na starše, da v začetku preverjajo, kako si otrok pripravlja šolsko torbo – da v torbi ni nepotrebnih potrebščin ter da se zmanjšuje teža vsebine. Težje stvari se zlagajo v del, ki se nalaga na hrbet, kar omogoči lažje gibanje. Če so težje stvari na zunanjem delu torbe, se premakne težišče telesa iz centra, kar povzroča posledično slabšo držo," še zaključi športni fizioterapevt. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord