A. B. | 28. 8. 2022, 10:11 | Vir: STA

"In potem se starši večkrat pritožujejo, da imajo naporne otroke, da ko pride vikend, otroci sprašujejo, kaj naj počnejo."

Profimedia

Obveznostim, ki mlade v šolah čakajo z novim šolskim letom, se bodo pridružile tudi različne zunajšolske dejavnosti. Stroka ob tem poudarja pomen prostega časa in nestrukturiranih dejavnosti. Popoldanske aktivnosti naj ne bodo dodatno breme za mlade, temveč sprostitev, zato pred izbiro staršem svetuje premislek in pogovor z otroki. 

Ponudba dejavnosti, ki niso vezane na šolske učne načrte, je velika. Nekatere interesne dejavnosti za čas izven pouka, ki ga v šolah mlajši šolarji preživljajo v okviru jutranjega ali podaljšanega bivanja, ponujajo šole same.  Zunaj šolskih učilnic pa šolarji in dijaki obiskujejo tudi glasbene šole, različne športne treninge, tečaje tujih jezikov in druge dejavnosti.

Zanje starši namenjajo mesečno po več deset ali pa tudi sto in več evrov za posameznega otroka.

Otroci naj ne bodo vedno pod vašim nadzorom

Prosti čas je zelo pomemben del življenja vsakega posameznika ne glede na starost, ker predstavlja čas sproščanja in regeneracije ter je nujno potreben za to, da se lahko vzpostavi ravnovesje v življenju, je za STA poudarila profesorica z oddelka za pedagogiko na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru Marija Javornik.

Profimedia

Pogled na prosti čas in preživljanje prostega časa pa se, kot je dodala, spreminja in je danes drugačen, kot je bil nekoč. To je danes deloma povezano tudi s tem, da so meje prostega in službenega časa pri odraslih marsikdaj zabrisane, kar lahko vpliva na prosti čas vseh v družini.

In tudi to bi lahko bil razlog za porast vseh možnih organiziranih dejavnosti, saj denimo starši osnovnošolcev tudi iščejo načine, kako bi otrokom pomagali organizirano zapolniti prosti čas, da ne bi ob njihovi odsotnosti preveč časa preživljali pred zasloni.

Da so otroci "energetsko zelo različno opremljeni", ugotavlja svetovalna delavka na Drugi osnovni šoli Slovenj Gradec Simona Levc. "Sem proti temu, da imajo otroci preveč interesnih dejavnosti oz. proti temu, da so otroci cel dan vodeni," je poudarila v pogovoru za STA.

Profimedia

Preveč dejavnosti lahko vodi v težave, obremenjeni tudi starši

Otroci, ki že od predšolskega obdobja dalje v popoldanskem času obiskujejo več interesnih dejavnosti in so veliko z drugimi, ki jim govorijo, kaj naj počnejo in kako, ne razvijejo lastne samoiniciativnosti za igro, je opozorila Levc.

"Paziti je treba, da popoldanske aktivnosti niso dodatno breme, ampak sprostitev," pa je za STA poudarila direktorica Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Ljubljana Mateja Hudoklin, sicer specialistka klinične psihologije.

"In potem se starši večkrat pritožujejo, da imajo naporne otroke, da ko pride vikend, otroci sprašujejo, kaj naj počnejo. In tu gre ponavadi za tiste otroke, ki imajo ves svoj prosti čas strukturiran skozi interesne dejavnosti," se strinja Levčeva. Če starši opazijo, da se to pri otroku ponavlja, potem je po njenem nujno, da ga razbremenijo vodenih dejavnosti in mu dajo možnost, da prosti čas preživi čisto po svoje.

Profimedia

Izkušnje pa kažejo tudi, da si znajo otroci, ki so zelo uspešni denimo na kulturnem ali športnem področju, tudi bolje strukturirati svoj čas in so ponavadi na splošno uspešni. "Interesne dejavnosti imajo ogromno plusov, če so prave in ob pravem času ponujene otroku," je še dejala Levčeva.

Pritiski in zahteve šole, pričakovanja staršev in to, da popoldne nimajo časa za počitek, da nimajo "prostega teka", vse to prispeva tudi k temu, da so težave večje, je opozorila Hudoklinova.

Otrokom naj bo dolgčas! 

Marsikateri otrok ima vsako popoldne neko aktivnosti in to je preveč. Prav je, da je otrokom tudi dolgčas, da imajo prosto igro, to še posebej velja za mlajše, je dodala. Opozorila je še, da marsikdaj strukturirane aktivnosti, kot so športne in glasbene, zelo hitro pridejo na neko tekmovalno raven in posledično za otroke predstavljajo pritisk, namesto sprostitve.

Profimedia

Sicer pa so marsikdaj v povezavi z zunajšolskimi aktivnostmi otrok obremenjeni tudi starši, ki so šoferji z ene na drugo dejavnost.

Tudi starši morajo po njenih besedah vedeti, koliko sami dejansko zmorejo, zato jim pred začetkom novega šolskega leta svetuje razmislek glede zunajšolskih dejavnosti.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel