21. 6. 2022, 21:36 | Vir: STA

Na mladih svet stoji! Znan je slovenski startup leta, kdo je prepričal komisijo?

Facebook/Start:up Slovenija

Izbira ni bila lahka, a tokratni naslov je šel ekipi, ki mlade navdušuje za znanost!

Zmagovalec letošnjega izbora za slovenski startup leta je podjetje Inno Lab, ki z zabojčkom eksperimentov Innobox želi otroke navdušiti za fiziko, matematiko in računalništvo oziroma naravoslovje.

Ekipa se je Sloveniji predstavila na Štartaj Slovenija 2020, zdaj pa je njihova ideja pripravljena na preboj na tuje trge prek italijanskega Amazona.

V finale so se uvrstila še podjetja DeltaHub, Epidemic, mPOR in SaleSqueze.

Spoznavanje dosežkov slovenskih znanstvenikov

Innobox je škatla poučnih in zanimivih poskusov, otroci pa vsakič spoznajo še dosežke slovenskih znanstvenikov, raziskovalcev in strokovnjakov. Poskusi so varni.

Ekipa Inno Laba je zanjo na podelitvi na Ljubljanskem gradu prejela kristalni kipec. Največje veselje ustanoviteljice Innoboxa Teje Bajt je prenašati strast do naravoslovja in znanosti na otroke.

"Zmaga na slovenskem startupu nam pomeni ogromno. Vsi vemo, da imamo v Sloveniji super tehnološka podjetja, raziskovalce, inženirje in preostale, ta talent pa moramo začeti vzgajati zgodaj," je povedala Bajtova.

Bobo

Gospodarski minister o svetli prihodnosti startupov

Gospodarski minister Matjaž Han je na dogodku dejal, da bo prihodnost vseh nominirancev za startup leta svetla, ne glede na izid tekmovanja. Pri tem je izpostavil, da se na svoji poti lahko zanesejo na kakovostno in dobro organizirano podporno okolje.

"Moja najpomembnejša prioriteta bo gotovo dvig dodane vrednosti in do nje bomo prišli z vlaganjem v vseh fazah razvoja in rasti podjetij," je povedal.

Pet finalistov se je predstavilo pred strokovno komisijo, ki so jo sestavljali Benjamin Kumalić (Bird Buddy), Jure Knez (Dewesoft), Dušan Omerčevič (LeanIX), Marko Lukič (Lumar), Maja Tomanič Vidovič (Slovenski podjetniški sklad), Jure Mikuž (South Central Ventures), Kristina Kočet Hudrap (TIKO Pro) in Andraž Tori (Outbrain).

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol