STA/M.P. | 2. 10. 2022, 20:45

Imate doma odslužen računalnik? Za vas imamo dobro novico!

Profimedia/fotomontaža

Čeprav ste se morda prepričevali, da ga boste morda kdaj lahko popravili, veste, da temu ni tako. Kaj lahko storite?

V Ljubljani se začenja akcija zbiranja malih aparatov. Organizatorji želijo z njo ozaveščati o ločevanju, saj veliko malih aparatov še vedno konča med mešanimi komunalnimi odpadki. Akcija Prinesi male aparate bo potekala do 21. oktobra.

Tudi dobrodelna nota

Oktobrska ozaveščevalno-zbiralna akcija se v Ljubljano vrača po dveh letih. Leta 2019 so zbirali stare baterije, pri čemer je sodelovalo 38 ljubljanskih osnovnih šol, svoje stare baterije so prispevali tudi zainteresirani posamezniki. Zbrali so jih za dobrih 14,5 tone.

Letos se akcija, ki jo organizira družba Zeos, osredotoča na delujoče in nedelujoče male aparate, računalnike in računalniško opremo ter televizijske monitorje.

"Raziskave kažejo, da je med zbranimi e-odpadki tudi dva odstotka še delujočih aparatov, in dobro je, da jih zajamemo, saj jim lahko podaljšamo uporabno dobo," pravijo organizatorji.

Profimedia

Ozaveščanje mladih skozi sodelovanje

Po besedah Zeosovega direktorja Emila Šehića se zavedajo, da je treba stalno ozaveščati o pomembnosti pravilnega ravnanja z električno in elektronsko opremo. "Še posebno pa mlade, ki so veliki uporabniki zabavne elektronike," je izpostavil.

V sklopu akcije bo male aparate organizirano zbiralo 27 prijavljenih ljubljanskih osnovnih šol, ki se bodo na ta način potegovale tudi za tri glavne nagrade.

Svoje male aparate bodo lahko akciji namenili tudi posamezniki na šestih javnih zbirnih točkah, kjer bodo za svoj trud prav tako nagrajeni.

Profimedia

Vsi na Kongresni trg ob dnevu e-odpadkov

Še delujoče male aparate lahko prinesejo v Center ponovno uporabe LjubljanaZeos, Radio Ekspres ter na poseben dogodek, ki bo 14. oktobra na Kongresnem trgu. Na ta dan bo sicer tudi peti mednarodni dan e-odpadkov.

Profimedia

Izključno še delujoče računalnike in računalniško opremo zbirajo na sedežu Društva Duh časa. Nedelujoče male aparate pa v zbirnem centru na Povšetovi.

V akciji želijo organizatorji zbrati vsaj 300 še delujočih računalnikov in spodbuditi vsakega učenca, da prinese od doma vsaj en mali aparat. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol