9. 5. 2022, 21:40

Pripravili smo NASVETE, kako se varno vključevati v promet z e-skirojem!

Profimedia

Kljub nasvetom se nesreče dogajajo. Ljubljanski policisti iščejo voznico s svetlejšimi lasmi, ki je bila udeležena v prometni nesreči, v kateri je bil poškodovan voznik e-skiroja, in odšla s kraja nesreče, ne da bi pustila podatke. Jo poznate? 

Električni skiroji so enostavni za uporabo, a so hkrati tudi nevarni. Dosežejo lahko večje hitrosti, a imajo majhna kolesa, zato lahko uporabnik hitro izgubi ravnotežje in pade. Težava je tudi v tem, da je njihova uporaba dovoljena na površinah, namenjenim pešcem oz. kolesarjem. Električni skiroji so neslišni, zato se hitreje zgodi, da jih ostali udeleženci v prometu niti ne opazijo.

Kaj svetuje policija?

Po trenutni zakonodaji skiro spada med posebna prevozna sredstva, ki se jih lahko uporablja v cestnem prometu na površinah, namenjenim pešcem in kolesarjem, ter v območjih za pešce oz. območjih umirjenega prometa, ob tem pa ni predpisano, kakšna zaščitna sredstva je treba uporabljati pri vožnji, ravno tako pa nikjer niso predpisani pogoji za vožnjo.

Profimedia

Policija zato uporabnikom električnih skirojev svetuje, da kljub temu, da zakonsko ni predpisano, uporabljajo zaščitno čelado, pa tudi ščitnike za kolena in komolce, vsaj otroci. Slednji električnih skirojev ne smejo uporabljati samostojno oz. brez spremstva staršev.

Vse več nesreč z e-skiroji

Statistični podatki sicer kažejo, da je bilo lani zabeleženih 109 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi e-skiroji. Ob tem so jih vozniki e-skirojev sami povzročili 68 oziroma 62,4 odstotka. Največ nesreč z e-skiroji se je zgodilo v mestih, med vzroki zanje pa prevladuje neprilagojena hitrost. Vse težje so tudi posledice, letos smo namreč že zabeležili prvo smrtno žrtev. 

Imate podatke o tej prometni nesreči?

Pred nekaj dnevi se je v Ljubljani zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznik e-skiroja in voznica osebnega vozila. Voznica je po nudenju pomoči poškodovani osebi odšla s kraja dogodka, ne da bi razkrila svoje osebne podatke, zato iz ljubljanske policijske postaje pozivajo vse, ki bi kaj vedeli o nesreči, naj se oglasijo.

Svetli lasje in vozilo temno sive barve

Nesreča se je zgodila 5. 5. 2022, nekaj po 11. uri v križišču Tržaške ceste in Bobenčkove ulice v Ljubljani (v bližini bencinskega servisa). Neznana voznica, ki ima po podatkih policije svetle lase, vozila pa je osebno vozilo temno sive barve, je po nesreči lažje poškodovanemu vozniku e-skiroja sicer pomagala, a je nato kraj nesreče zapustila, ne da bi nudila podatke, so policisti Policijske uprave Ljubljana zapisali na svojem Facebook profilu.

Voznico pozivajo, naj se oglasi

Zaradi razjasnitve vseh dejstev in okoliščin prometne nesreče policisti naprošajo vse, ki imajo kakršnekoli uporabne podatke o nesreči, da pokličejo na telefonski številki 113 ali 01 470 09 60. Hkrati pa pa pozivajo tudi neznano voznico, da pokliče na eno izmed podanih številk, ali se osebno zglasi na Policijski postaji Ljubljana Vič, Tbilisijska ulica 65, Ljubljana, so na Facebooku še zapisali ljubljanski policisti.

S toplejšim vremenom se povečuje tudi število e-skirojov v prometu, zato previdno na cesti!

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord