R. K. | 24. 11. 2022, 22:19

Imate tudi vi doma kokoši? Kmalu jih boste morali registrirati

Bobo

Mnogi Slovenci, ki imajo doma kokoši, so zaradi nove evropske uredbe v skrbeh, da bodo imeli z registracijo živali dodatne stroške.

Konec avgusta je stopila v veljavo evropska uredba, ki zapoveduje registracijo kokoši. Evropski parlament in Svet Evropske unije sta jo sprejela 9. marca 2016. Razlog za njeno sprejetje je bila zagotovitev visokih standardov zdravja živali in javnega zdravja v Evropski Uniji. Vendar pa novost med nekaterimi slovenskimi rejci ni bila sprejeta z odobravanjem.  

Kljub temu, da evropska uredba o prenosljivih boleznih živali ter določenih aktov na področju zdravja živali državam članicam daje tudi možnost odstopanja od obvezne registracije, novost med podeželskimi lastniki kokoši, ki perjad večinoma gojijo za lastne potrebe, dviguje prah. Bojijo se predvsem, da bodo z obvezno registracijo imeli dodatne stroške, poroča spletni portal Celje.info.  

Profimedia

Nič več prodaje jajc sosedom brez registracije

Tudi na Upravi Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin mirijo, da podzakonski akt za rejce, ki gojijo perutnino le za lastno rabo, omogoča izjeme. A opozarjajo, da izjema velja le, če žival ne zapusti območja vzreje, proizvod pa ne gospodinjstva.

Kdor namerava jajca ali perutnino prodati, četudi le sosedom, bo moral kokoši registrirati.

Postopek registracije ni pretirano zahteven, je zatrdila Breda Hrovatin z Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Pojasnila je, da je treba le izpolniti obrazec, po katerem vas vpišejo v register. Kot so še zapisali pri omenjenem mediju, namerava Slovenija nov predpis, ki bo določa tudi količino dovoljene reje, pripraviti najkasneje do konca 2022, nato bo stopil v javno razpravo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord