3. 6. 2022, 12:31 | Vir: STA

Informacijska pooblaščenka potrdila: Golobova vlada lahko razkrije sporne zaposlitve

Bobo

Nova oblast je nekaj dni nastopu napovedala, da bo gledala pod prste Janševi vladi.

Vlada ima pravno podlago za obdelavo osebnih podatkov javnih uslužbencev, saj gre za prosto dostopne informacije javnega značaja, je sporočila Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. Prejela je namreč več vprašanj v zvezi z vladnim sklepom o pregledu zaposlitev javnih uslužbencev med januarjem 2020 in junijem 2022.

Vlada je upravičena do informacij o javnih oslužbencih

Informacijska pooblaščenka (IP) pojasnjuje, da so po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja podatki v zvezi z delovnim razmerjem javnega uslužbenca in porabi javnih sredstev prosto dostopni.

Bobo

Vlada poleg tega v skladu z zakonom o vladi nadzoruje delo ministrstev in je tako glede na sorazmeren obseg podatkov in namen obdelave upravičena do teh informacij, "saj gre za organe v sestavi ministrstev in vladne službe in ne za na primer neodvisne države organe ali druge organe, katerih dela ne nadzoruje".

Gre za javno dostopne podatke

Po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja pa so podatki o delovnem razmerju javnega uslužbenca dostopni, ne glede na zakonske izjeme, kot je varstvo osebnih podatkov. "Podatki o zaposlitvah javnih uslužbencev (skupaj s podatkom o datumu zaposlitve, premestitve, napredovanja ... in podatki o plačah) so tako prosto dostopne informacije javnega značaja, o čemer je IP že večkrat odločil v odločbah," so v sporočilu za javnost zapisali pri informacijski pooblaščenki.

Profimedia

Nova vlada lahko gleda pod prste prejšnji

Vlada je ministrstvom, organom v sestavi in vladnim službam naložila, da pripravijo poimensko preglednico novo zaposlenih in premeščenih javnih uslužbencev, skupaj s podatki o nazivih, plačnimi razredi in tipi zaposlitve, za obdobje od 1. januarja 2020 do 1. junija 2022. Informacijska pooblaščenka s sporočilom odgovarja na novinarska vprašanja, ali je tovrstno zbiranje osebnih podatkov zakonito in ali ima vlada za to pravno podlago.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ