R. K. | 18. 2. 2023, 20:37 | Vir: STA

Informativni dnevi na slovenskih šolah: S katerimi poklici pri nas delo dobijo takoj?

Žiga Živulovič jr./Arsen Peric/Bobo/fotomontaža

V Sloveniji bo po zadnjih napovedih poklicnega barometra letos primanjkovalo kadra kar v 99 različnih poklicih.

Na fakultetah, višjih in srednjih šolah so v petek in v soboto potekali informativni dnevi, ki so se po dveh covidnih letih znova vrnili v normalo. Na njih so se bodoči dijaki in študenti podrobneje seznanili z vpisnimi pogoji, možnostmi in pogoji študija, s poklici oziroma delom, možnostmi zaposlovanja in nadaljevanja izobraževanja ter z drugimi koristnimi informacijami, pomembnimi za odločanje o šolanju. Informativni dnevi so potekali tudi na spetu.

Za študente univerzitetnega izobraževanja je v prihodnjem študijskem letu na voljo skupaj 19.792 vpisnih mest, za študente višjih šol 11.800, za srednješolce pa 25.560 mest. Mnoge izobraževalne ustanove so utrinke z informativnih dnevov delile tudi na družbenih omrežjih, med njimi tudi Policijska akademija v Tacnu, ki so jo po dveh letih znova napolnili mladi, ki jih zanima delo policista. na Višji policijski šoli je v prihodnjem študijskem letu razpisanih 300 mest.

Katerih poklicev pri nas najbolj primanjkuje?

Po zadnji lanski napovedi poklicnega barometra, ki napoveduje stanje na trgu dela in jo je pripavil zavod za zaposlovanje, bo letos v Sloveniji primanjkovalo 99 poklicev. Kar pomeni, da bo za toliko različnih poklicev na trgu dela več povpraševanja, kot bo ponudbe. Kadra bo primanjkovalo predvsem na področjih zdravstvene oskrbe, informacijskih tehnologij, šolstva, gradbeništva, prometa in gostinstva, piše N1.

Po podatkih zavoda za zaposlovanje je na trgu dela v Sloveniji trenutno največje povpraševanje po voznikih težkih tovornjakov in vlačilcev, varilcih, delavcih za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, kuharjih, zidarjih, natakarjih, čistilcih, strežnikih in gospodinjskih pomočnikih v uradih, hotelih in drugih ustanovah. Iščejo tudi orodjarje, skladiščnike in uradnike za nabavo in prodajo ter delavce za preprosta dela pri nizkih gradnjah.

Profimedia

Nekateri poklici se s pomanjkanjem kadra soočajo že leta

Veliko povpraševanje je še po poklicih za zdravstveno in socialno oskrbo na domu, delavcih za preprosta dela pri visokih gradnjah, elektroinštalaterjih, strugarjih, bolničarjih negovalcih v zavodih, varnostnikih, strokovnih sodelavcih za zdravstveno nego, voznikih osebnih vozil, taksijev in lahkih dostavnih vozil ter po upravljavcih strojev za zemeljska dela.

Na zavodu so največ težav zaznali pri zagotavljanju kadra na področju gradbeništva, gostinstva, zdravstva, socialnovarstvene oskrbe, informacijskih tehnologij, izobraževanja, prometa in skladiščenja. Ta področja se po njihovih podatkih s pomanjkanjem kadrov soočajo že več let, so še navedli pri omenjenem mediju. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol