20. 11. 2023, 11:47 | Vir: STA

Gradbeni inšpektorji na številnih večjih gradbiščih izvajali nadzore: to so ugotovili

Fotografija je simbolična.

MOL

 Inšpektorji so opravili 19 inšpekcijskih pregledov. 

Gradbene inšpekcije in inšpekcije za varstvo pri delu so na 12 izbranih večjih gradbiščih na območju Maribora med 1. junijem in 30. septembrom letos izvedle skupno akcijo nadzorov. Inšpektorji so opravili 19 inšpekcijskih pregledov, pri čemer so na podlagi ugotovljenih nepravilnosti izdali eno opozorilo na zapisnik, prekrškov pa niso ugotovili.

Nekaj gradbišč so gradbene inšpekcije Inšpektorata RS za naravne vire in prostor ter inšpekcije za varstvo pri delu Inšpektorata RS za delo pregledale skupaj, pri nekaterih pa so inšpektorji ene in druge inšpekcije le izmenjali informacije in podatke o gradbiščih in udeležencih pri graditvi, so danes sporočili z inšpektorata za naravne vire in prostor.

Profimedia

Akcija usmerjena v dve temeljni nalogi

Poudarek skupnega nadzora je bila ureditev in označitev gradbišč ter zagotavljanje pogojev za varnost in zdravje pri delu, zagotavljanje varnosti objekta, življenja in zdravja mimoidočih, prometa in sosednjih objektov. Kot so pojasnili, je bila akcija usmerjena v dve temeljni nalogi gradbene inšpekcije, in sicer: nadzor izpolnjevanja bistvenih zahteve in pogojev za gradnjo ter preprečevanje nelegalnih gradenj.

Kot so poudarili na inšpektoratu, "skupne ugotovitve obeh inšpekcij kažejo na to, da se stanje urejenosti večjih gradbišč izboljšuje, saj med nadzorom dela udeležencev pri graditvi na gradbiščih letos na območju območne enote inšpektorata za naravne vire in prostor v Mariboru skoraj ni bilo ugotovljenih kršitev".

Investitorji so na predpisan način prijavili začetek gradenj in prijavo gradbišč. Za vse gradnje so imeli investitorji ustrezna pravnomočna gradbena dovoljenja, s pogodbami zagotovljene ustrezne izvajalce in nadzornike ter vso predpisano gradbiščno dokumentacijo. Urejenost večjih gradbišč je bila skladna z načrti za ureditev gradbišč in varnostnimi načrti, so še dodali.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol