19. 4. 2024, 14:59 | Vir: STA

Slovenija Iran uvrstila na črni seznam: Slovenci naj v lastni organizaciji zapustijo to državo

Profimedia

Zunanje ministrstvo Slovencem v Iranu svetuje tudi, naj se izogibajo večjim množicam.

Po tem, ko je Izrael z raketami ponoči napadel Iran, ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) slovenskim državljanom v Iranu zaradi zaostrenih varnostnih razmer svetuje, da v lastni organizaciji in na varen način zapustijo državo

Profimedia

Že pred tem odsvetovali potovanje v državo

Ministrstvo je Iran uvrstilo na črni seznam držav z najvišjo stopnjo nevarnosti po večdnevnih napetostih med Iranom in Izraelom. Slednji je po navedbah neimenovanih ameriških uradnikov ponoči izvedel napad na islamsko republiko. MZEZ je sicer že pred današnjo spremembo odsvetoval vsa potovanja v Iran.

Morebiten izraelski napad na ozemlje Irana bi pomenil novo hudo zaostritev krize na Bližnjem vzhodu. Potem ko je Iran v povračilnem napadu zaradi uničenja njihovega konzulata v Damasku v noči na nedeljo z droni in raketami ciljal Izrael, so številne svetovne vlade pozivale izraelske oblasti, naj vendarle poskrbijo za umiritev napetosti.

Profimedia

Politične razmere v Iranu nestabilne

Čeprav je Izrael s pomočjo zaveznic z ZDA na čelu prestregel veliko večino iranskih izstrelkov, je iranska vojska v nedeljo sporočila, da je z napadom izpolnila vse svoje cilje. V Teheranu so ZDA in Izrael ob tem posvarili, naj se izogneta nadaljnjim ukrepom, saj da bo v nasprotnem sledil še mnogo močnejši odgovor.

Kot ministrstvo dodaja na spletni strani, so politične razmere v Iranu tudi sicer nestabilne. Protesti in demonstracije lahko izbruhnejo kadarkoli, zato državljanom svetujejo, naj se izogibajo vsem zbiranjem večjih množic. Če se znajdejo v bližini protesta, pa naj se čim prej umaknejo na varno, saj lahko pride do nasilnega odziva varnostnih organov. Iranske oblasti lahko v vsakem trenutku omejijo mobilni internet, še opozarja ministrstvo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol