10. 8. 2023, 11:04 | Vir: STA

Velika gesta sosedov Italijanov: poglejte, na kak način nam pomagajo v poplavah (tega ni pričakoval nihče)

Borut Živulovič/Bobo

Maja lani je Slovenija pomagala deželi Emilija – Romanja po hudih poplavah, danes Italijani pomagajo nam.

Italija je Sloveniji po ujmi v okviru mehanizma Evropska unija na področju civilne zaščite poslala ekipo strokovnjakov, tri mostove in štiri bagre. Italija je Sloveniji ponudila tudi dodatne operativne enote in še en bager, a za ta sredstva še čakajo potrditev slovenske strani.

"Maja lani je Slovenija pomagala deželi Emilija – Romanja po hudih poplavah, danes italijanska civilna zaščita pošilja strokovnjake, bagre in mostove na pomoč na poplavljena območja v Sloveniji," je italijanska civilna zaščita zapisala na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju.

Ekipa, ki jo sestavljajo predstavniki civilne zaščite, prostovoljci in uradniki iz dežele Benečija (Veneto) in pokrajine Trentinsko, naj bi zagotovila potrebno usklajevanje z lokalnimi organi in opredelila operativne podrobnosti posredovanja za obnovo cest na prizadetih območjih.

Italija je v Slovenijo v sredo poslala dva 12-metrska mostova in 25-tonski bager, ki jih je zagotovila pokrajina Trentinsko, 25-metrski logistični most iz Benečije ter tri 17,5-tonske bagre italijanske vojske.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol