Uredništvo | 8. 8. 2023, 15:25

Skupaj zmoremo: informacije, kako lahko tudi vi pomagate!

Borut Živulović/Bobo

Objavljamo seznam nekaterih organizatorjev humanitarne pomoči in se pridružujemo njihovim pozivom, da pomagamo vsak po svojih najboljših močeh. 

Katastrofalne poplave, ki so prizadele večji del Slovenije, so terjale veliko škode. Številni so ostali brez domov in druge lastnine, zato je zdaj pravi čas, da pokažemo, da znamo biti Slovenci v takih trenutkih dobri prijatelji. Kako lahko pomagate tudi vi? 

V ponedeljek je zaživela aplikacija, prek katere lahko državljani vsem prizadetim ponudimo pomoč. Pomoč pa zbirajo tudi prek humanitarnih in filantropskih organizacij, vse so že odprle posebne račune, na katere lahko nakažemo denar. 

Spodaj navajamo seznam nekaterih organizatorjev humanitarne pomoči in se pridružujemo njihovim pozivom, da pomagamo vsak po svojih najboljših močeh. 

Slovenska karitas

Slovenska karitas prostovoljne prispevke zbira na tekočem računu SI56 0214 0001 5556 761, koda namena pa je POMOČ NEURJE, sklic pa SI00 624. Njihov naslov je Kristanova ulica 1 v Ljubljani.

Kdor želi s SMS-jem prispevati pet evrov, naj pošlje sporočilo KARITAS5, kdor pa deset evrov, naj pošlje SMS KARITAS10.

Humanitarno društvo ADRA Slovenija

Humanitarno društvo ADRA Slovenija je del globalne mreže humanitarnih in razvojnih človekoljubnih organizacij. Prispevke za pomoči potrebne v poplavah zbirajo prek TRR: SI56 0284 3026 3945 425, pod referenco vpišite SI00 2023, pod namen pa NEURJE 2023, ne pozabite na kodo namena - CHAR. Prispevate pa lahko tudi z SMS-om LJUDJE5.

Rdeči križ Slovenije

Z aktivacijo državnega načrta za poplave je aktiviran tudi Rdeči križ Slovenije (RKS) z območnimi združenji, bolničarji, nastanitvenimi enotami in stacionarijem, so sporočili iz organizacije.

Če želite pomagati pri sanaciji škode lahko to storite z SMS-om s ključno besedo UJMA5 oz. UJMA10, ki ga pošljete na številko 1919 in tako darujete pet oziroma deset evrov.

Sredstva za pomoč pa je mogoče nakazati tudi na transakcijski račun SI56 0310 0123 4567 891 s sklicem 00 96875 in namenom Ujma 2023. Koda namena je CHAR, njihov na naslov pa Mirje 19, Ljubljana.

Humanitarček

V Humanitarčku so že v petek zagnali akcijo pomoči pri nastanitvi domačih živali, njen potek lahko spremljate na njihovi Facebook strani. Danes so za vse, ki želijo pomagati gasilskim društvom ali ki želijo pomagati drugače, objavili spodnje obvestilo:

Slovenska filantropija

Na Slovenski filantropiji že od začetka spremljajo izredne razmere po državi, hkrati pa pozivajo vse zainteresirane posameznice in posameznike k registraciji pripravljenosti za pomoč pri odpravljanju posledic poplav. 

"Ob tem prosimo vse, da se na teren ne odpravljajte sami oz. ne dostavljate materialne donacije brez vnaprejšnjega dogovora z nami, s štabom civilne zaščite ali lokalnimi organizacijami! Trenutno za vse nujne stvari skrbi civilna zaščita (vojska, policija, gasilci…), prostovoljska pomoč pa bo potrebna v prihodnjih dneh. Prosimo za potrpežljivost, upoštevanje navodil pristojnih in predvsem poskrbite za svojo varnost," je zapisano na njihovi spletni strani.  Donacijo lahko nakažete na TRR: SI56 0201 4025 8581 012, namen je PROSTOVOLJSKA POMOČ PRIZADETIM V POPLAVAH, koda namena pa CHAR. 

Zveza prijateljev mladine Slovenije

Tudi Zveza prijateljev mladine Slovenije zbira donacije za pomoč prizadetim v poplavah

Prispevke lahko nakažete na TRR: SI56 6100 0000 3512 232, sklic je SI00 245021, koda CHAR, pod namen pa pripišite NEURJE

Če želite prispevati pet evrov, lahko pošljete SMS s ključno besedo ENOSRCE5 na številko 1919.

Poleg finančnih prispevkov na sedežu zveze v Ljubljani zbirajo tudi materialne donacije, predvsem izdelke za osebno higieno, čistila, pralne praške in hrano z daljšim rokom uporabe.

Društvo prijateljev mladine Mojca Novo mesto, ki upravlja počitniški tabor Mojca v Dolenjskih Toplicah, pa je brezplačno ponudilo vse svoje kapacitete in prostovoljce za skrb in pomoč otrokom iz najbolj ogroženih območij ter tistim, katerih starši zaradi intervencij v poplavah trenutno ne morejo skrbeti zanje.

IPO – Mednarodna policijska organizacija

"V teh težkih trenutkih, ko so poplave prizadele naše ljudi, je Mednarodna policijska organizacija odprla zbirni center v Ljubljani. Ljudje se odzivajo in prinašajo vodo, hrano, oblačila in druge potrebščine. Naši prijazni prostovoljci so že dva dni dejavni, pripravljajo pakete ter pomagajo pri organizaciji in sortiranju. Vzpostavili smo enostaven spletni obrazec, ki ga najdete na povezavi: https://form.jotform.com/232165982992368. Prek tega obrazca lahko ljudje sporočijo, kaj potrebujejo, in se dogovorijo za prevzem ali dostavo. /…/ Lahko nas kontaktirajo tudi na telefonsko številko 051 303 400 (Rok), kjer ljudje sporočijo svoje potrebe ali se dogovorijo za prevzem. Zbirni center je na naslovu Magistrova 1 v Ljubljani, potrebujemo vodo, hrano, oblačila in druge nujne potrebščine (osebna higiena, prva pomoč)." sporočajo iz IPO Slovenija (Mednarodna policijska organizacija).

Pomoč pa potrebujejo tudi naši gasilci, številni so namreč v poplavah pozabili na svojo dobrobit, da bi lahko pomagali prizadetim državljanom. Nekateri so ostali brez svojega premoženja, prav tako pa je poplavilo tudi številne gasilne domove. V kolikor jim želite pomagati, lahko denar nakažete na TRR posameznega gasilskega društva. V iskalnik vtipkajte vam najbližje (ali vam najljubše) gasilsko društvo in poiščite njihove podatke za nakazilo.