12. 10. 2023, 16:12 | Vir: STA

Dramatična evakuacija male Slovenke iz Izraela: preigravanje scenarijev in negotovost do konca

Fotografija otroka je simbolična.

Profimedia/fotomontaža

Zaradi operacije na srcu se je tam znašla pred izbruhom vojne v tej državi.

V začetku oktobra so iz Pediatrične klinike UKC Ljubljana v bolnišnico v Izraelu poslali otroka, ki je 3. oktobra tam uspešno prestal poseg na srcu. Načrtovali so, da se bo vrnil v začetku tega tedna, a je v Izraelu izbruhnila vojna. Otroka in družino so nato v sredo zvečer z zasebnim izraelskim letalskim podjetjem uspešno pripeljali v Ljubljano.

Izjemno zahteven transport

Strokovni direktor pediatrične klinike Marko Pokorn je na novinarski konferenci dejal, da je otrok že v domači oskrbi, na zdravljenje v Izrael pa je odšel na željo staršev, saj se je v preteklosti že zdravil pri srčnem kirurgu Davidu Mishalyju iz Izraela. "Starši so želeli, da dokler postopek ni zaključen, te novice ne delimo z mediji," je razložil Pokorn in dodal, da je govoril z očetom, ki se zahvaljuje vsem, ki so se angažirali pri varni vrnitvi družine v domovino.

Marko Pokorn

Marko Pokorn

Igor Kupljenik/Bobo

Sicer je v Ljubljani manj kot pet otrok, ki so se začeli zdraviti pri Mishalyju in če starši želijo, bodo to zdravljenje lahko nadaljevali. "Vendar v tem trenutku to ni mogoče izvesti na varen način," je opozoril Pokorn. Vsi otroci, ki bodo v tem času potrebovali kompleksno obravnavo, bodo te deležni v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana ali v nemškem srčnem centru v Münchnu.

Poslovni direktor pediatrične klinike Teodor Žepič pa je dejal, da je bil transport zahteven zaradi razmer, v katerih se je znašla družina, in ker je otrok potreboval zdravniško asistenco ves čas transporta.

"Do zadnjega trenutka nismo vedeli, kako bo transport potekal, iskale so se možnosti tako po kopnem kot po morju, preko Jordanije, preko Cipra in drugih alternativnih možnosti in prepričan sem, da smo našli najbolj optimalno in najbolj varno pot," je dejal.

Kopno ali morje?

Žepič je tudi razložil, da so preigravali več scenarijev za otrokovo vrnitev, tudi po kopnem in morju, na koncu pa so se odločili za medicinski polet, a do zadnjega trenutka niso vedeli, kako bo prevoz potekal. Deklico in njeno družino so v domovino prepeljali v sredo, najprej na Pediatrično kliniko, zdaj pa je otrok že v domači oskrbi.

Na koncu so izbrali zasebno izraelsko podjetje, ki ima tudi letala, prilagojena za medicinske lete. Podjetje pa je zagotovilo tudi izraelsko medicinsko ekipo.

Žepič se je zahvalil vsem, ki so pri organizaciji in transportu sodelovali, to so pediatrična klinika, ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, ministrstvo za notranje zadeve, ministrstvo za obrambo in otrokovi straši. Pri organizaciji transporta je sodeloval tudi Mishaly.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol