P.M. | 22. 4. 2023, 14:52

Čiščenje Ljubljanice: kaj vse so letos iz nje potegnili potapljači? (FOTO)

Žiga Živulovič jr./Bobo

V prestolnici so se tako kot vedno na svetovni dan Zemlje potopili na dno našega rečnega bisera. Na plano so privlekli kup najrazličnejših smeti.

V Ljubljani je potekala velika ekološko-čistilna akcija Ljubljanica 2023, ki ga je organiziralo Društvo za podvodne aktivnosti Vivera pod okriljem Slovenske potapljaške zveze (SPZ). Čeprav so tako kot vsako leto iz reke potegnili kup smeti in starega železja, potapljači ugotavljajo, da se stanje izboljšuje, saj se po besedah organizatorjev akcije kup smeti iz leta v leto manjša. Iz rečne struge so letos med drugim potegnili električni skiro, prometni znak in koš za smeti.

Še vedno preveč smeti

Pred osmimi leti so iz reke potegnili za štiri tone in pol materiala, letos pa ocenjuje, da so nabrali eno tono odpadkov in to kljub temu, da je bilo na delu največ potapljačev doslej. "Še vedno preveč," je sklenil predsednik društva za podvodne aktivnosti Vivera Miro Potočnik.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Akcijo v Ljubljani je že šestič podprlo podjetje Spar Slovenija, ki v sklopu svojega trajnostno naravnanega projekta Skupaj za boljši jutri nagovarja k ekološkem ravnanju in sprejemanju okolju prijaznejših nakupnih odločitev.

Kot sklepni dogodek so na Čevljarskem mostu na ogled in v opomin odpadki iz reke, ob tem je bil na voljo tudi brezplačni servis koles. 

Žiga Živulovič jr./Bobo

Kampanja za bolj zeleno mesto

Ob čistilni akciji na svetovni dan Zemlje v Ljubljani poteka tudi posebna kampanja za lepše in bolj zeleno mesto. Obiskovalci lahko na stojnicah dobijo sadike in cvetlična semena, kampanjo pod geslom Človek, ne meči smeti, meči cvetlična semena.

Žiga Živulovič jr./Bobo

V ekološko-čistilni akciji je letos sodelovalo okrog 40 potapljačev, voda je bila bistra in vreme naklonjeno akciji. Dogodki za osveščanje o pomenu varovanja okolja na Zemlji in številne čistilne akcije potekajo tudi drugje po državi.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel