15. 5. 2023, 16:01 | Vir: STA

Izdano oranžno opozorilo: napovedano močno naraščanje rek in nevarnost plazov

Bobo

Najbolj bodo narasle reke, ki so se že nedavno razlivale, in sicer reke s povirji v Slovenskih goricah, na Pohorju in v porečju Krke. 

Ob napovedanih obilnih padavinah ter zaradi velike že predhodne vodnatosti rek in namočenosti tal bodo v torek reke v vzhodni polovici države močno narasle, opozarja Agencija RS za okolje (Arso). Prav tako Geološki zavod Slovenije vnovič opozarja, da bo v torek povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov predvsem v vzhodnem delu Slovenije.

Po spremenljivem vremenu bo nato ponoči do torkovega jutra dež spet zajel vso Slovenijo. Vremenoslovci najmočnejše padavine pričakujejo predvsem v jugovzhodni in severovzhodni Sloveniji v torek popoldne in zvečer. Tam bo v manj kot 24 urah padlo od 30 do 60, krajevno pa lahko tudi okoli 80 litrov dežja na kvadratni meter, opozarjajo na Arsu.

Bobo

Danes in sprva tudi v torek bodo reke prehodno upadale, nato pa bodo v torek ponovno začele naraščati, na jugovzhodu že zjutraj, pozneje pa tudi drugod.

Razlijejo se lahko tudi hudourniški vodotoki

Najbolj bodo narasle reke, ki so se že danes razlivale, in sicer reke s povirji v Slovenskih goricah, na Pohorju in v porečju Krke. Poplavljene površine se bodo povečevale predvsem v torek popoldan in v noči na sredo, so v današnjem hidrološkem opozorilu zapisali pri Arsu. Razlivanja rek so sicer verjetna tudi drugod na vzhodu Slovenije.

Opozarjajo tudi, da se lahko ob krajevno močnejših padavinah razlijejo tudi hudourniški vodotoki, na več mestih lahko pride tudi do zastajanja in poplavljanja padavinske vode. V sredo se bodo nato poplavljene površine predvidoma še povečevale. Reke Krka, Pesnica in Ščavnica lahko poplavijo tudi v večjem obsegu.

Potem ko se zaradi minulega vremenskega dogajanja z več, večinoma manjšimi zemeljskimi plazovi že spopadajo predvsem v vzhodnem delu države, pa je ob napovedanih vnovič obilnejših padavinah obvestilo za javnost spet izdal tudi Geološki zavod Slovenije.

Bobo

Obvešča, da bo v torek povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov predvsem v vzhodnem delu Slovenije, lahko pa se plazovi pojavijo tudi v ostalih delih Slovenije.

Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih, še posebej pa na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode, svetuje geološki zavod. V primeru sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu naj pokličejo na številko 112. Medtem bo na Primorskem v noči na torek in v torek dopoldne pihala zmerna do močna burja, ponekod s sunki nad 100 kilometri na uro.

Oranžno opozorilo

Zaradi burje in napovedanega deževja je Arso za torek izdal oranžno vremensko opozorilo, da bi prebivalce pozval k previdnosti in spremljanju dogajanja. Zaradi burje je izdal oranžno opozorilo za torek dopoldne za jugozahod Slovenije, za jugovzhod in severovzhod države pa za torek velja celodnevno oranžno opozorilo zaradi dežja. Vremenska napoved za sredo kaže na oblačno vreme, občasno bo še deževalo. V četrtek pa bo povečini suho vreme.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol