R. K. | 15. 5. 2023, 11:39

Slovenec v objektiv ujel trenutek, ko se je sprožil zemeljski plaz: posnetek je spektakularen (VIDEO)

Youtube/Matej Stegar/posnetek zaslona

V nedeljo je po državi preglavice povzročalo več zemeljskih plazov, enega pa je ujela tudi kamera.

Vikend je bil vremensko izredno pester, saj je obilno deževje po državi povzročalo številne težave. Med drugim se je sprožilo tudi več zemeljskih plazov. Eden se je sprožil tudi v Orešju pri Ptuju, trenutek zdrsa pa je uspelo v objektiv ujeti članu ekipe Meteoinfo Slovenija Mateju Štegarju. Nevarnosti zemeljskih plazov pa še ni konec, nove obilne padavine namreč vremenoslovci pričakujejo že v torek.

Obilne padavine so na več območjih po Sloveniji močno dvignile vodotoke in hudo razmočile tla, zaradi česar so se zemeljski plazovi sprožili tudi drugod. Poleg plazu pri Ptuju je bil v nedeljo na Regijski center za obveščanje prijavljen tudi zemeljski plaz na območju KS Malečnik - Ruperče, zaradi katerega so popolnoma zaprli državno cesto Maribor - Pernica, odklopiti pa so morali tudi del javne razsvetljave.

Ogroženi tudi stanovanjski hiši

Zemeljska plazova sta se sprožila tudi na območju občine Šentilj v Slovenskih goricah. Plazova sta ogrozila dve stanovanjski hiši in lokalno cesto. V obeh primerih so posredovali gasilci, ki so prekrili razmočeno zemljo, meteorno vodo pa speljali stran od objekta, s čimer so preprečili, da bi prišlo do nadaljnjega plazenja. Ker je bil eden od objektov zelo ogrožen, je tamkajšnja civilna inciativa četverico prebivalcev začasno namestila na drugo lokacijo. Delno so gasilci sanirali tudi plaz, ki je ogrožal lokalno cesto, piše 24ur.com.

Plaz se je sprožil še v Turškem Vrhu pri Zavrču, so pri Neurje.si zapisali na svojem Facebooku in priložili tudi fotografije, ki jim jih je poslal uporabnik Renato Vesenjak

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol