Uredništvo | 29. 5. 2023, 07:00

Izplačilo kredita, ki je hitrejše od naročila pice na dom? Da, tudi to je mogoče (ne, ni šala)

Profimedia

Ljudje so z bančnimi krediti vedno povezovali dolge, zamudne postopke, med katerimi je treba izpolniti tisoč in en obrazec. Toda časi so se spremenili.

V nedavni akciji Addiko banke se je po približno mesecu dni merjenja hitrosti izplačil izkazalo, da so njihovi kreditojemalci v povprečju dobili gotovino na svoj račun izplačano v zgolj 21,3 minute od oddaje vloge. Najhitrejši čas nakazila je znašal zgolj 15,53 minut od oddaje vloge za kredit pa do gotovinskega nakazila na račun stranke.  Ko denar potrebuješ, igra hitrost veliko vlogo, a pozor! Odločitev za kredit mora biti vedno tudi preudarna in informirana.

Profimedia

Pot do kredita je bila še pred nekaj leti dolgotrajen in zapleten birokratski postopek – tudi, ko je šlo za manjše zneske. Avtomatizacija je v bančništvo prinesla pravo revolucijo. Postopki odobritev kreditov in nakazil gotovine so vse hitrejši, količina dokumentov in zahtevnost postopkov pa minimalna. Nekaterim bankam je to hitrost uspelo spremeniti v konkurenčno prednost, saj želijo potrošniku ustreči v trenutku, ko si zaželi ali potrebuje dodatno gotovino – bodisi za premoščanje finančnih stisk, spodbudo pri življenjskih prelomnicah ali pa bolj ali manj premišljene nakupe.

Hitrost je pomembna, a razmislek pred najemom kredita prav tako

Ko se znajdemo v situaciji, ko potrebujemo gotovino, se nam zdi ključno, da se izognemo dolgotrajnemu čakanju ter obširnemu pojasnjevanju svojih razlogov. Hitri kredit se zdi priročna in ustrezna rešitev. A najprej se moramo vprašati, ali je kredit nujno potreben? In če je: kako ga bomo odplačali

Profimedia

Spletna anketa, ki so jo leta 2019 izvedli na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), je pokazala, da je hitri kredit za kritje rednih stroškov najelo dobrih 16 odstotkov vprašanih, 10 odstotkov pa za poplačilo drugega kredita ali dolga. V takih situacijah, ki lahko vodijo v poglabljanje zadolževanja, je pomemben razmislek kreditojemalcev, ali bodo najeti kredit lahko tudi poplačali. Na ZPS potrošnikom svetujejo, da naj ročnost potrošniških posojil ne bo daljša od 10 let, obrok pa naj ne presega 50 odstotkov njihovih prihodkov

Izogibajte se spremenljivi obrestni meri

V času, ko dvigovanju obrestnih mer kar ni videti konca, je smotrna odločitev za tip obrestne mere nujna. Medtem ko pri spremenljivi obrestni meri ne moremo predvideti dejanskih stroškov, ki jih bomo imeli z odplačilom kredita, nam fiksna obrestna mera zagotavlja stabilnost in predvidljivost

Pasti dodatnih stroškov

Odločitev za kredit poleg obrestne mere, po kateri bomo plačevali izposojeni denar, prinaša tudi dodatne stroške. Sem sodijo stroški odobritve kredita in stroški ocene rizika, lahko tudi strošek, ki je povezan s predčasnim poplačilom kredita. Prav tako je s stroški povezano vsako reprogramiranje kredita oziroma sprememba dinamike plačevanja. In ti stroški niso nezanemarljivi, zato jih vedno preverite.

Pet zlatih pravil pred sklepanjem kredita
1. Premislite, ali je zadolževanje res potrebno. Gre za nujo ali zgolj kaprico? 
2. Naredite pregled svojega položaja in si naredite finančni načrt za prihodnost. Bo kredit pripomogel k vašim ciljem ali bo situacijo zapletel?
3. Kakšno obrestno mero boste izbrali? Za stabilno načrtovanje se izognite spremenljivi obrestni meri vezani na Euribor.
4. Vam poplačilo kredita pušča še dovolj sredstev, da ohranite trenutni življenjski standard? Poskrbite, da vam pri poplačilu vedno ostane še nekaj sredstev, s katerimi boste lahko krili nenačrtovane nujne izdatke.
5. Primerjajte kredite med seboj in izberite ponudbo, ki vam v trenutni situaciji najbolj ustreza. Pomembna ni le obrestna mera, temveč  tudi izračun vseh stroškov, ki jih kredit prinaša.

Še posebej bodite pozorni, ko razmišljate o najemu kredita pri nebančnih ponudnikih. Če vam banka ne odobri kredita, je to lahko v največji meri posledica  verjetnosti, da želenega zneska ne boste zmogli odplačati. To dejstvo lahko izkoristijo oderuški ponudniki hitrih kreditov, s katerimi potrošnike ujamejo v past hitro rastočih obveznosti.

Profimedia

Ključno je, da preverite, ali ima ponudnik gotovinskih posojil sploh dovoljenje za potrošniško kreditiranje. Posledice prezadolženosti so namreč lahko tako za posameznika, kot za celotno njegovo družino, uničujoče. In ker "hudič tiči v detajlih", vedno preberite tudi drobni tisk

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord