20. 6. 2022, 11:49

Informativni izračun dohodnine: kaj morate vedeti?

Twitter/Finančna uprava RS

Če zavezanci ugotovijo, da podatki v informativnem izračunu dohodnine niso pravilni, morajo do konca meseca podati ugovor. 

Finančna uprava RS je v drugem svežnju z datumom odpreme 31. 5. 2022 poslala 503.710 informativnih izračunov dohodnine za leto 2021.

S Finančne uprave sporočajo, naj zavezanci, ki bodo v naslednjih dneh na dom po navadni pošti prejeli informativne izračune dohodnine, natančno pregledajo in preverijo posredovano, ali so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino.

Nato naj navedene podatke primerjajo s svojimi podatki oziroma podatki o dohodkih, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca. Če zavezanci ugotovijo, da podatki v informativnem izračunu dohodnine niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morajo najpozneje do 30. 6. 2022 podati ugovor zoper informativni izračun dohodnine.

Bobo

Davčni prekršek do 400 evrov

V nasprotnem primeru storijo davčni prekršek, opozarjajo na Fursu, za katerega je zagrožena globa med 250 in 400 evri. Obrazec ugovora zoper informativni izračun dohodnine je dostopen na vseh finančnih uradih in na spletni strani finančne uprave. Na podlagi ugovora zoper informativni izračun dohodnine bo davčni organ zavezancem izdal dohodninsko odločbo.

Zavezanci, ki do izdaje informativnega izračuna dohodnine niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, lahko to storijo še v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine.

Če pa se zavezanci z informativnim izračunom dohodnine strinjajo, torej ocenijo, da je dejansko stanje takšno, kot je navedeno v informativnem izračunu dohodnine, jim ni treba storiti ničesar, ker bo informativni izračun dohodnine po poteku roka za ugovor zoper informativni izračun dohodnine (po 30. 6. 2022) samodejno postal odločba, za N1 še pojasnjujejo na Fursu.

Če zavezanec vloži ugovor zoper informativni izračun dohodnine, ne nastane obveznost doplačila oziroma vračila, saj informativni izračun dohodnine ne šteje za odločbo. Davčni organ bo v tovrstnih primerih izdal odločbo o odmeri dohodnine na osnovi vloženega ugovora zoper informativni izračun dohodnine.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ