30. 5. 2022, 14:45 | Vir: STA

Izvedeli smo, kdo od domačih politikov ima med pripadniki LGBT+ prijatelje

Profimedia

Nekateri odgovori predstavnikov političnih strank so nas presenetili. Kdo je tisti, ki je geje in lezbijke označil za drugačemisleče?

Letošnji Festival Parada ponosa 2022, ki se začenja v petek, bo tudi tokrat nastavljal ogledalo politiki, predvsem pa bodo predstavniki LGBT+ skupnosti izrazili pričakovanja do obljub, ki so jih politične stranke podale v predvolilnem obdobju, je na današnji novinarski konferenci dejala predsednica Društva Parada ponosa Simona Muršec.

Veliko je področij, kjer pravice LGBT+ oseb še niso urejene

"Politična vsebina festivala ni nekaj novega," je na konferenci dejala predsednica društva Murščeva. Leta 2020 so v društvu z nekaterimi ostalimi LGBT+ organizacijami namreč opravili popis področij, kjer pravne pravice in status LGBT+ oseb ni urejen. Kot poudarja Murščeva, mnoga od teh področij še vedno niso urejena.

Profimedia

Skušali so aktivirati borce za človekove pravice

Se pa je po njenih besedah v zadnjih dveh letih ključno spremenila družbena klima. "Celotna obarvanost letošnjega festivala temelji na izkušnjah zadnjega več kot pol leta ali pa zadnjih dveh let, ko smo tudi v Društvu Parada ponosa zelo aktivno sodelovale in skušale mobilizirati tako LGBT+ osebe, mlade predvsem in širšo skupnost, kot seveda vse zaveznice in zaveznike, vse tiste, ki se borijo za človekove pravice, da smo se predvsem na ulici skušali angažirati," je dejala Murščeva.

Volivci so odgovarjali na štiri referendumska vprašanja ...

Volivci so odgovarjali na štiri referendumska vprašanja ...

Profimedia

Od nove vlade bodo zahtevali izpolnitev obljub

V tem obdobju so aktivirali tudi iniciativo Mavrični glas, s katero so želeli informirati volivke in volivce o tem, kako se različne stranke opredeljujejo do tematik, pomembnih za LGBT+ skupnost. Od nove vlade bodo zato zahtevali izpolnitev obljub, danih v predvolilnem obdobju. Predvsem pa si želijo, da bi bila retorika nove vlade taka, da bi v družbi vzpostavljala "neko drugo klimo".

Profimedia

Kako na pripadnike skupnosti LGBT+ gledajo politiki?

Pred državnozborskimi volitvami smo predstavnikom političnih strank tudi mi zastavili vprašanje, ki je povezano z LGBT+ tematiko. In sicer nas je zanimalo, če bi odšli na kosilo z gejem ali lezbijko.

Nekdanji notranji minister Aleš Hojs iz vrst SDS je na to odgovoril, da ni imel nikoli problema z drugačemislečimi, zato po njegovih besedah ne bi bilo nikakršnega problema, da bi se na kosilu srečal z drugače spolno orientiranimi ljudmi. 

Politiki, ki bi se udeležili kosila z gejem ali lezbijko

Precej krajši je bil bivši minister za infrastrukturo iz vrst NSi Jernej Vrtovec, ki je dejal le "ja, zakaj pa ne," skoraj identičen je bil tudi odgovor Mateja Tonina. Problemov ne vidi niti nekdanji gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki bi šel na kosilo z vsakim, "ki je pozitiven in s katerim se ima kaj pogovarjati." Kratka je bila tudi predsednica stranke SAB Alenka Bratušek, ki je odgovorila "absolutno."

Uredništvo/fotomontaža

Nekateri imajo med pripadniki skupnosti LGBT+ tudi prijatelje

Nekoliko manj politični so bili odgovori prestavnikov strank, ki sestavljajo novo vladno koalicijo. Vsi so namreč dejali, da imajo med pripadniki LGBT+ tudi prijatelje oziroma so se takšnega kosila tudi v resnici že udeležili. Novemu mandatarju Robertu Golobu se zdi to "normalno," na takšnem kosilu je že bil.

Predsednica SD Tanja Fajon pravi, da ima toliko takšnih sodelavcev in prijateljev, da ne opazi razlike. Podobno je odgovoril tudi koordinator Levice Luka Mesec, ki pravi, da ima tudi sam prijatelje geje in lezbijke.

Profimedia

Parada ponosa se začne konec tedna

Uradni začetek Festivala Parada ponosa 2022, ki ga bo pospremil skupnostni dogodek v sodelovanju z več LGBT+ organizacijami, bo sicer v petek. Eden večjih dogodkov festivala bo tudi sobotna Koroška parada ponosa. Poleg tega bodo do 11. junija, ko se bo festival zaključil s Parado ponosa v Ljubljani, pripravili več okroglih miz, delavnic in kulturnih dogodkov, na katerih bodo ozaveščali in izobraževali o LGBT+ skupnosti in osebah v Sloveniji in drugod po svetu.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ