17. 5. 2022, 20:30

Opazili smo posebno gesto, s katero so se v Ikei poklonili vsem pripadnikom LGBT+

Shutterstock/fotomontaža

"Dom je več kot le štiri stene in streha nad glavo," so zapisali. Ste se kdaj vprašali, kako se počutijo pripadniki LGBT+ skupnosti?

Lezbijke, geji, biseksualci in transspolne (LGBT) ter ostale neheteroseksualne osebe se v Sloveniji soočajo z izzivi, ki si jih preprosto še zmeraj ne znamo predstavljati.

Čeprav je diskriminacijo na podlagi spolne usmerjenosti v Sloveniji dandanes še moč čutiti,
so se zakoni, ki obravnavajo pravice državljank in državljanov iz skupnosti LGBT, skozi čas precej razvili. Prav tako se je izboljšalo javno mnenje glede njihovih pravic.

Profimedia

V kar štirih prestolnicah jugovzhodne Evrope so v podjetju Ikea izvedli raziskavo in ugotovili, da se večina po razkritju svoje spolne identitete v svojih domovih ne počuti popolnoma sprejetih.  

"Predvsem se to kaže s subtilnimi, neverbalnimi znaki nesprejemanja, kot je na primer sram članov gospodinjstva, kar zaznava več kot 60 % vprašanih. LGBT+ mladi se s takšnimi oblikami nesprejemanja soočajo najtežje. Pravijo, da je s subtilnim nesprejemanjem shajati težje kot z verbalnim ali fizičnim nasiljem," so pojasnili. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LGBTQ+ mladina (@lgbtq_mladina)

Gesta, ki se nas je še posebej dotaknila: ste jo videli tudi vi? 

V Ljubljani pred Ikeo so se v mesecu maju, mesecu ponosa, ki ga obeležujemo vsako leto, odločili tej tematiki posvetiti kar nekaj pozornosti. 

"V podjetju IKEA verjamemo, da ima vsak pravico do kraja, ki mu lahko reče dom. Dom pa je več kot le štiri stene in streha nad glavo. Je tudi prostor varnosti, pripadnosti in sprejemanja," so zapisali. 


Kot so pojasnili, se želijo s tem zavezati odgovornosti in zavzemanju za pravičnejšo in enakopravnejšo družbo. 
Ikea Slovenija

"Z nekaj preprostimi in pomembnimi dejanji lahko prostore spremenimo v kraje, kjer se tudi pripadniki te skupnosti zlahka počutijo kot doma," so še dodali.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord