R. K. | 31. 3. 2023, 20:32

Izvedeli smo, kje lahko odslej položnice plačujete brezplačno (in to lahko storite kadarkoli)

Profimedia/fotomontaža

Če sodite med tiste, ki položnic ne plačujejo digitalno, vam bo novost vsekakor pisana na kožo.

Banka NLB je na večini svojih bankomatov po Sloveniji uvedla brezplačno plačilo položnic za svoje stranke in stranke N banke. Od 539 bankomatov, bo tako položnice mogoče brezplačno plačevati na kar 507 bankomatih. Omenjena banka ima sicer daleč največjo mrežo bankomatov v državi. Nakazan denar prejemnik prejme v skladu z urnikom plačilnega prometa, so sporočili iz banke. 

Žiga Živulovič jr./Bobo

Stranke lahko posodobijo plačilne navade

Dodali so, da so s tem strankam, ki ne uporabljajo digitalnih možnosti plačevanja položnic, omogočili, da posodobijo svoje plačilne navade, hkrati pa tudi nekaj prihranijo. Po njihovih besedah takšen način plačevanja prihrani tudi pot in čas, saj je na razpolago kadarkoli. 

"Želimo si, da bi uporabniki prepoznali enostavnost in ekonomičnost tovrstnega plačevanja položnic ter tako v večji meri odkrili široko paleto možnosti, ki jo nudi največja mreža bankomatov v Sloveniji," je dejala članica uprave NLB Hedvika Usenik

Profimedia

Kako je videti plačilo položnice na bankomatu?

Postopek plačila položnic na bankomatu je enostaven in brez zamudnega tipkanja številk. Treba je le slediti navodilom na zaslonu, so sporočili. Ko vstavimo ali približamo svojo bančno kartico in vpišemo pin kodo, se na ekranu pojavi možnost "plačilo položnice (UPN)".

Ko jo izberemo, vstavimo položnico ali jo približamo čitalcu QR kode na bankomatu, nato pa preverimo in potrdimo znesek plačila. Počakamo še, da nam bankomat izstavi potrdilo o plačilu, nato pa lahko nadaljujemo s plačilom naslednje položnice tako, da ponovimo postopek. 

Žiga Živulovič/Bobo

Kredit odplačamo prej, nam banka vrne del denarja

Obstaja tudi način, kako privarčevati denar, če pri vračilu kredita izpolnimo določene pogoje, a zanj na bančnem okencu običajno ne bomo izvedeli. Če smo namreč svoj kredit odplačali predčasno, imamo od banke pravico zahtevati, da nam povrne del denarja, ki smo ga pri najemu plačali. S tem se lahko strošek najema kredita precej zmanjša. Več o tem, kako od svoje banke zahtevati vračilo denarja, preberite v članku.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord