R. K. | 11. 3. 2023, 12:08

Ste predčasno odplačali svoj kredit? Potem vam banka dolguje denar

Profimedia

Na bančnem okencu običajno ne boste izvedeli, da vam ob predčasnem poplačilu kredita pripada povrnitev dela stroškov njegovega najema. Razkrivamo, kako od banke zahtevati vračilo.

Mnogi Slovenci pri nakupu nepremičnin ali drugih večjih naložbah pri bankah najamemo kredite. Nismo pa vsi seznanjeni z dejstvom, da nam mora banka, če kredit odplačamo predčasno, vrniti sorazmeren delež stroškov odobitve. To je prinesla sprememba zakona o potrošniških kreditih, ki je bila sprejeta leta 2016.

Čeprav je od spremembe minilo že več let, marsikdo tega še danes ne ve, saj na bančnem okencu strankam tega običajno ne povejo, pravijo nekateri uporabniki, ki so vrnitev stroškov že uspešno dosegli. Do vrnitve dela stroškov namreč ne pride avtomatično, ampak mora stranka povračilo od banke zahtevati.

Svojo izkušnjo je na Facebooku opisal tudi eden od uporabnikov, ki je to že storil. Zapisal je, da je banki 3. marca poslal elektronsko sporočilo z zahtevkom in podatki, nekaj dni kasneje pa je opazil, da se je na njegovem bančnem računu pojavil denar. "Morda pa še komu pride ta informacija prav," je zapisal. 

Kaj določa zakon?

Zakon o potrošniških kreditih (ZPotK-2) iz leta 2016 izrecno določa, da je v primeru predčasnega odplačila posojila potrošnik upravičen do zmanjšanja skupnih stroškov posojila v delu, ki ga sestavljajo obresti in stroški preostalega obdobja trajanja pogodbe, je vodja pravne službe na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) Petra Lovišček pojasnila za N1.

Profimedia

Dodala je, da skupne stroške predstavljajo vsi stroški, vključno z obrestmi, provizijami, davki in drugimi vrstami dajatev, ki jih mora potrošnik plačati v zvezi s pogodbo o posojilu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord