R. K. | 30. 9. 2022, 14:18

Prometni kolaps na štajerski avtocesti: izvedeli smo razlog, zakaj je ves dan trajalo odstranjevanje posledic

Dars/fotomontaža

Številni vozniki so še vedno nejevoljni zaradi navidezne počasnosti pristojnih služb po četrtkovem trčenju osebnega in tovornega vozila. Te pa odgovarjajo, zakaj je nastala večkilometrska kolona.

Kot smo poročali, je bila v četrtek zaradi prometne nesreče dlje časa zaprta štajerska avtocesta v smeri proti Mariboru. Ko so popolno zaporo ceste navsezadnje le odpravili, je promet nekaj časa tekel le po enem pasu, cesto pa so pozno zvečer ponovno popolnoma zaprli za promet. To je sprožilo precej slabe volje med vozniki, ki so bili ujeti v daljši koloni. Zdaj je znano, zakaj je odstranjevanje posledic nesreče trajalo tako dolgo.

Do nesreče na odseku med Blagovico in predorom Podmilj v smeri Maribora je prišlo ob 5.43 zjutraj, ko je osebno vozilo BMW z romunskimi registrskimi tablicami trčilo v zaščitno ograjo, nato pa obstalo na vozišču. Voznik tovornega vozila, ki je pripeljal za njim, se je skušal trčenju z BMW-jem izogniti tako, da je zavil desno. Vozili sta kljub temu trčili. Tovornjak je odbilo v ograjo, nato se je prevrnil na bok. Ob tem so se s tovornega vozila po cestišču raztresli mesni izdelki, poroča spletni portal N1.

Tovornjak so lahko odstranili šele v večernih urah

Z Darsa so po pisanju omenjenega medija sporočili, da so o prometni nesreči takoj obvestili vse pristojne službe ter naročili pogodbenega izvajalca avtovleke, da bi odstranil obe vozili. Začeli so tudi obveščati voznike. "Darsov pogodbeni izvajalec avtovleke je na kraj prometne nesreče prispel ob 6.50, vendar je lahko odpeljal le osebno vozilo." so pojasnili in dodali, da so od policije dobili odredbo, da bo za odvoz zamrznjenega mesa poskrbela sanitarna inšpekcija.

Dars

Raztreseni tovor so tako odvažali šele med 11. in 14. uro, s policijo pa naj bi se dogovorili, da bodo po končanem odvozu odprli en vozni pas, kar so tudi storili. Da bi odprli oba, ni bilo mogoče, saj tovornega vozila niso mogli premakniti. Za odstranitev vozila so zato počakali na nočni čas. Avtocesto so tako na odseku med Blagovico in Trojanami ponovno zaprli ob 21.45 in jo odprli ob 23.30, ko so oviro na cestišču uspešno odstranili. Na odseku, kjer se je nesreča zgodila, je bil tako ves dan zastoj, so še zapisali pri N1.  

Zaradi preusmeritve prometa je bila gneča tudi na vseh vzporednih regionalnih cestah. Pri Darsu po poročanju navedenega medija poudarjajo, da vse postopke odvažanja tovornih vozil, udeleženih v prometnih nesrečah, izvajajo le po navodilih in dogovoru s policijo.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ