R. K. | 22. 2. 2024, 09:02 | Vir: STA

Reševanje poškodovanega jamarja se je zapletlo: kdaj ga bodo rešili? (Uporabiti bodo morali eksploziv)

Facebook/Damijan Šinigoj

Ker se je zdravstveno stanje ponesrečenca poslabšalo, so morali reševalci spremeniti načrte.

Reševanje jamarja, ki se je v sredo popoldne med padcem poškodoval v jami Jelen brdo na območju Gotenice, se je zapletlo. Reševalna akcija je trajala vso noč, reševalci so ročno širili ožine, zjutraj pa so sporočili, da se je stanje poškodovanca poslabšalo, zato ga bodo morali iz jame prepeljati z nosili, zaradi česar si bodo morali pri širjenju ožin pomagati z eksplozivom.

Facebook/Damijan Šinigoj

Po najboljšem scenariju bo rešen do večera

Vodja nočne intervencije Damijan Šinigoj je za N1 pojasnil, da so skupine jamarjev ponoči uspešno razširile nekatere ožine, ki so oteževale reševalno akcijo, Po njegovih besedah sta bili problematični predvsem dve ožini, ena od njiju pa je bila dolga 10 metrov. Jamarji so ožine razbijali ročno z dleti in macolami, a se je nato reševanje poškodovanca zapletlo pri izvleku.

Facebook/Damijan Šinigoj

Ker se je stanje jamarja poslabšalo - bolečine, ki jih trpi so prevelike, da bi ga lahko iz jame rešili brez nosil -  so morali spremeniti načrte reševanja, je za omenjen medij povedal Walter Zakrajšek, ki je zjutraj prevzel vodenje reševalne akcije. Zdaj bodo morali še dodatno razširiti dve ožini, pri čemer bodo tokrat uporabili eksploziv. Po besedah Zakrajška bo jamar po najboljšem scenariju rešen iz jame do večera.

Facebook/Damijan Šinigoj

Zaradi bolečin ne more plezati

Stanje ponesrečenega jamarja sicer ni kritično, ima pa poškodovano zapestje in rebra, zaradi česar težko diha. Do njega je že ponoči prišel tudi zdravnik, ki med reševanjem budno spremlja njegovo stanje. Zdravnik je potrdil, da jamar sicer nima hudih poškodb, vendar pa zaradi bolečin ne more plezati. Nesreča se je sicer zgodila na približno 150 metrih globine v jami, ki je globoka 192 metrov, v dolžino pa meri 518 metrov.

Facebook/Damijan Šinigoj

Jamarju je sicer takoj po padcu prvo pomoč nudila skupina, s katero se je spustil v jamo, oskrbovalna ekipa jamarjev, ki se je do skupine spustila v sredo zvečer, pa mu je uredila bivak, prinesla grelne odeje, toplo hrano in vodo, je včeraj zvečer za N1 še povedal Šinigoj.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol