Janja Zalar | 15. 10. 2022, 20:00

Janez Cigler Kralj se je preizkusil v nečem novem in nam razkril, od kod mu nenavaden vzdevek

Aleksandra Saša Prelesnik

Politik, ki kljub natrpanemu urniku predsedniške kampanje vztraja pri svojih obljubah, da otroke vozi v šolo in vrtec ter jih tam tudi pobere, je med pogovorom prvič preizkusil "nekaj novega", ko smo se odpravili po ljubljanskih ulicah. 

Nekdanji minister, zdaj pa poslanec Janez Cigler Kralj nas je povabil domov v Komendo, ker se zadnje tedne intenzivno ukvarja s prenovo hiše. Kljub dolgemu dogovarjanju nam je bolezen otrok to preprečila, zato nam ni preostalo drugega, kot da se dobimo v središču Ljubljane. Njegov čas je bil strogo odmerjen, saj vsako popoldne pobere otroke v vrtcu in šoli - to je bila njegova zaveza ob vstopu v politiko, a kljub temu nam je ostalo dovolj časa, da nam je povedal več o tem, kaj ga v življenju najbolj osrečuje. 

Priznal je, da je zadnje čase premalo doma. Ko pa ima čas, se oče štirih otrok loti prenove hiše. Tudi sicer skuša doma postoriti kar največ. "Perem perilo, to mi ni težko in to že od nekdaj rad počnem. Najtežje pa mi je vzdrževati red, da ne puščam stvari za sabo razmetanih," je priznal v smehu. 

Aleksandra Saša Prelesnik

"Ena mojih temeljnih odločitev je, da ne želim samo pomagati pri družinskih opravilih, ampak biti prisoten. Ker smo se odločili, da imamo samo en avto, vsi pa imamo vrtec, šolo in službo v Ljubljani, zjutraj skupaj zajtrkujemo, nato pa odidemo v Ljubljano, popoldan pa vse tudi poberem in odpeljem domov."

O pričakovanjih v odnosu in preizkušnjah, ki pridejo

Doma rad pomaga pri kuhanju, predvsem ga zadnje čase veseli peka na novem žaru. Prav to sodelovanje pri vsem, kar je treba postoriti, pa je po njegovem mnenju ključno za dober zakon. Z ženo sta predavala tudi v okviru priprav na zakon, kjer sta mladoporočencem na srce položila, naj se dobro pripravijo na zakon in naj nimajo previsokih romantičnih pričakovanj. 

"Romantična ljubezen je nagrada, v osnovi pa je odnos trdno delo, zato morajo imeti realna pričakovanja. Ne smejo se ustrašiti ob preizkušnjah, saj te gotovo pridejo."

Zanimivo je, da je Janez Cigler Kralj ob poroki prevzel ženin priimek, ona pa njegovega ne. Ko sta šla prijavit zakonsko zvezo, ju je uradnica vprašala, kakšen bo priimek po poroki in, kot je pojasnil, se do takrat o tem nikoli nista pogovarjala. "Klavdija je ena od štirih sester in na nek način je želela ohraniti priimek, da se nadaljuje ta tradicija. Sam pa nimam predsodkov pred tem in sem s ponosom dodal njen priimek."

Pogovor s predsedniškim kandidatom smo morali prekiniti, ker je moral nujno na glasovanje v državni zbor o zanj pomembnem zakonu.  Ker ni bilo več veliko časa, se je tja podal kar z električnim skirojem, ki je stal na hodniku pisarne. Ob začetni skepsi, ali je to dovolj varno, in vprašanju, kako pravzaprav delujejo zavore, se je podal na pot, ob vrnitvi pa že samozavestno poziral naši fotografinji.

Aleksandra Saša Prelesnik

Ob službi in številnih dogodkih, ki se jih udeležuje, mu prav veliko prostega časa ne ostaja. Z ženo si dvakrat na mesec vzameta čas, da se sama odpravita na zmenek, poleg tega pa oba uživata na tečaju plesa. Opazili smo, da to jemlje izredno resno, saj se je ura ob koncu pogovora že zelo približevala tisti, ko se morata preobuti v plesne čevlje in zavrteti po parketu. Čeprav so njegovi sodelavci vztrajali, da imajo še veliko dela, je odvrnil, da to ni mogoče, saj tečaja ne smeta zamuditi

Osebni arhiv Janeza Ciglerja Kralja

Cigler Kralj je povedal, da so tečaj z otroki ženi podarili za darilo, kjer pa je prav zacvetela, saj je dobila nove možnosti izražanja. Čeprav je priznal, da sam ni tako spreten v plesu, pa sta se "ponovno povezala". Zato zdaj večkrat poiščeta priložnost, da se lahko udeležita plesnih večerov. Nekaj posnetkov s tečaja je pokazal tudi nam in priznati moramo, da mu gre prav dobro. 

@kraljzapredsednika Žan Serčič ima res dobre komade, se strinjate? 😊 #kraljzapredsednika #slovenija #tiktokslovenija ♬ Zadnja Noč - Žan Serčič

Pojoči gams je tudi v živo večkrat videl to veličastno žival

Čeprav se v javnosti pojavlja kot resen družinski mož, pa je bilo njegovo skavtsko ime Pojoči gams. Kot nam je pojasnil, pri skavtih vsak dobi ime, sestavljeno iz imena živali in pridevnika, ki ga izberejo drugi. In tako je nastal vzdevek za navdušenega glasbenika, ki zna igrati kitaro in klavirsko harmoniko. Gamsa pa je kasneje večkrat videl v živo, ko sta se z ženo podala v snegu na Uršljo goro. Zase pravi, da je rojen Korošec in bodo tisti kraji zanj vedno ostali posebni, čeprav jih ne obišče tako pogosto, kot bi si želel

Igranja kitare se je naučil kar sam, v študentskih letih, ko je poslušal Adija Smolarja in Iztoka Mlakarja. Ljubezen do glasbe prenaša tudi na otroke, kar ga zelo veseli. 

V življenju ga osrečuje ... 

Ne le družina, glasba in ples, osrečujejo ga tudi "dobre zgodbe". "Najbolj sem vesel, ko slišim, da ljudje skozi težke preizkušnje pridejo do pomembnih sprememb v življenju ali pa se otresejo odvisnosti," je zaupal. 

Aleksandra Saša Prelesnik

In kaj bi spremenil na sebi, če bi imel to možnost? "Mogoče bi rad postal malo bolj organiziran, recimo, da imam tu še kar nekaj postoriti pri sebi. Če bi pa lahko imel supermoč, bi naredil vse, da bi ljudje postali srečni," je povedal in nato odhitel k družinskim obveznostim, ki so ga še čakale. 

Aleksandra Saša Prelesnik

Na presenečenje vseh - tudi Ciglerja Kralja - nas je še pred tem na ulici ustavilo mlajše dekle, ki ga je prosilo za fotografijo. Pojasnila mu je, da ga pozna s TikToka, kjer skuša kandidat pridobiti mlajšo generacijo. "A z mano?" ji je odgovoril v smehu, nato pa z veseljem poziral.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord