N. V. | 9. 5. 2022, 07:00

Janša in Jelinčič ostro nad sceno iz gledališke predstave: "Sramotenje Slovenije"

Profimedia/Bobo/Posnetek zaslona Facebook Janez Janša/fotomontaža

O tem govori vsa država. Da ne boste edini, ki ne veste, za kaj gre, predstavljamo vsa dejstva in posnetke.

Po družabnih omrežjih je zaokrožil posnetek, na katerem igralka s slovensko zastavo neusmiljeno udriha ob tla. Gre za izsek iz predstave Hlapci, umetnike pa je navdihnil resnični dogodek pred begunskim centrom leta 2019. 

"Sramotenje Slovenije"

Na posnetek je opozoril aktualni predsednik vlade Janez Janša.

Oglasil se je tudi prek Facebooka, kjer je delil posnetek in ga pospremil z besedami: "Sramotenje Slovenije in vseh, ki so padli zanjo. Spodbujanje sovraštva in nasilja. Za vaš denar. Mladinsko gledališče. Ljubljana. 2022."

Jelinčič krivi Kustečevo

Oglasil se je tudi Zmago Jelinčič Plemeniti: "Me prav zanima ali bo Simona Kustec kaj ukrepala glede izvajanja očitno neuravnovešene "igralke" Mladinskega gledališča, ki je zaničevala Republiko Slovenijo in grozila s poboji, dijaki srednjih šol pa so to izvajanje morali gledati?!"

"A bo kdo to ku..lo ustavil?" je twitnil nekaj ur kasneje, saj mu posnetek očitno ni dal miru.

Odziv gledališča

Na uradnem twitter profilu so namreč v odgovor mnogim ogorčenim tviterašem iz gledališča objavili povezavo do posnetka, ki je nastal leta 2019 na Jelšanah, ko je okoli 400 ljudi protestiralo proti sprejemno-registracijskemu centru za migrante in za varovano mejo.

V posnetku ima glavno vlogo antimigrantka. Gre za starejšo žensko, ki sprva vihti slovensko trobojnico, in vpije: "Ne damo Slovenije, banda! Prokleta banda, hudičeva banda! Ne boste nas je*ali! Mene že ne! Ne damo naše države! To je Slovenija, tukaj je naša zemlja ..."

Ob izrekanju zadnjih besed začne ženska z zastavo besno udrihati ob tla. A tu se ni ustavila in je zagrozila še, da če bo treba, bodo v Ljubljano prišli z orožjem.

Odzivi na družbenih omrežjih

Medtem so odzivi na družbenih omrežjih presej burni. Mnogi vztrajajo, da se s slovensko zastavo tako nikakor ne dela, tudi zaradi umetnosti ne.

Drugi spet menijo, da je ta predstava pereča prav zato, ker tako neposredno nastavlja ogledalo družbi.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ