R. K. | 16. 6. 2022, 15:53

Janša kritiziral prepoved Videtičevega javnega nastopanja. Preverili smo, ali je njegov komentar utemeljen!

Profimedia

Nekdanji premier Janez Janša je uveljavljanje etičnega kodeksa podjetja Eles primerjal s komentiranjem znanega profesorja in založnika informativnih oddaj nacionalne televizije.

Poročali smo o prepovedi javnega komentiranja Mirana Videtiča v oddaji Ura resnice na Planet TV.

Na to odločitev se je na Twitterju odzval tudi Janez Janša. Prepoved je primerjal s komentiranjem Mihe Kovača v informativnih oddajah na nacionalni televiziji, ko je še bil zaposlen pri Mladinski knjigi.

Janša, ki očitno vidi podobnost med Videtičevim sodelovanjem na Planet TV in Kovačevimi komentarji na RTV, v objavi izpostavlja, da je tudi Mladinska knjiga v lasti države, saj je del slabe banke.

Bobo

Je komentiranje Mihe Kovača na RTV res primerljivo?

Za komentar smo prosili Natašo Pirc Musar: "Če bi Mladinska knjiga imela takšen kodeks, bi se ga Miha Kovač zagotovo moral držati," meni Pirc Musarjeva. Po njenih besedah ne gre za to, kdo je zaposlen kje in ali je že uveljavljen politični komentator ali ne. Gre za pravila gospodarske družbe, v kateri je posameznik zaposlen.

Bobo

Kot pravi, je to sicer v državnih podjetjih nekoliko bolj poudarjeno kot v zasebnih.

"Če je nekdo zaposlen v državnem podjetju in kritizira vlade, ki je v bistvu lastnik tega podjetja, to nekako ne gre skupaj, čeprav takšni kodeksi tudi v zasebnih podjetjih niso nič neobičajnega," pojasni Nataša Pirc Musar.

Javnost na Mladinsko knjigo gleda drugače kot na energetsko podjetje

Tudi profesor Marko Milosavljević predvideva, da Mladinska knjiga nima takšnega pravilnika. Kar se mu tudi zdi povsem razumljivo, saj gre za povsem drugačno podjetje.

"Mladinska knjiga je na nek način tudi kulturno podjetje, založba, ki zaposluje določen krog ljudi, ki se ukvarjajo s kreativnim delom posla."

Eden takšnih je po njegovem tudi Miha Kovač, ki je znani urednik, založnik in kolumnist različnih medijev.

Bobo

Milosavljeviću se Kovačevo komentiranje v nekaterih medijih ne zdi sporno, v kolikor gre za brezplačno sodelovanje, ki nima komercialne oznake. "Tudi javnost verjetno drugače gleda na Mladinsko knjigo ter urednika in bivšega kolumnista, ki je del kulturne panoge, kot na direktorja oz. svetovalca uprave državnega energetskega podjetja," pojasni.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec